Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Procesory v kapesních počítačích: StrongARM a XScale

4.2.2002, Zdeněk Michálek, článek
Procesory v kapesních počítačích: StrongARM a XScale
Víte, co to vlastně StrongARM je ? Kde a kdy vznikl ? Jaký má výkon, spotřebu a architekturu ? A hlavně: znáte Intelova nástupce StrongARM - procesor XScale a jeho parametry ? Že ne ? Do včerejška jsem je neznal ani já...
Při psaní článku o Fujitsu/Siemens Looxu, prvním kapesním počítači (zřejmě) osazeným následníkem procesoru StrongARM - XScale - jsem si uvědomil, že nevím vlastně o genezi procesorové platformy StrongARM ani jejího následovníka téměř nic. I zapátral jsem na Altavistě - a s překvapením zjistil, že počátky vývoje StrongARM procesoru vedou až k britské firmě Acorn, která se - kdysi dávno - pokusila konkurovat Sinclairovu ZX Spectru svým vlastním osobním počítačem. Ten byl postavený nikoliv na CISC procesoru Zilog Z80, nepsaném to standardu té doby (Intel nechutně zaspal a nechal se ukolébat úspěchem svého procesoru i8080), ale na svém vlastním RISC procesoru ARM.

Na poli osobních počítačů dopadl tento pokus špatně, procesor (nebo spíše jeho myšlenka) se však ujaly. A jak že to pokračovalo dál ? Standardně: giganti se požírali mezi sebou:

1985Acorn Computer Group vyvinul první komerční RISC procesor 26. dubna 1985)
1987Acorn ARM procesor má - jako první RISC procesor použitý v "levném" počítači - světovou premiéru
1990Advanced RISC Machines ARM™ se vyděluje z Acornu a společně s Apple Computer spolupracuje na vytvoření nového mikroprocesorového standardu. VLSI Technology se stává investorem a kupuje první licenci.
1991ARM uvádí první RISCové procesorové jádro, ARM6
1995V únoru 1995 Digital a ARM uzavírají partnerství, podle něhož Digital smí vyvíjet a prodávat rodinu nízkopříkonových RISC procesorů založených na ARM 32bitové RISC architektuře
1997Digital uvádí na trh StrongARM SA-1100 jako první reálně používaný StrongARM procesor
199817. května 1998 získává Intel od Digitalu StrongARM, PCIBridge a Networking divize a jako součást toho i továrnu v Hudsonu, která StrongARM čipy vyrábí.
1999Intel uvádí na trh StrongARM SA-110
Microsoft uvádí Windows CE 3.0. OS podporuje procesory StrongARM, MIPS a SH3
2000Intel uvádí na trh StrongARM SA-1110 a ohlašuje platformu XScale jako nástupnickou platformu StrongARM
2001Microsoft redukuje počet procesorů podporovaných OS PocketPC 2002 na jediný: StrongARM. Ten se tak stává vítězem na trhu kapesních počítačů postavených na OS PocketPC 2002.
Intel uvádí na trh první procesor řady XScale: i80200
Ikona Odkaz na databáziIkona Odkaz na databázi
.
Současný stav je takový, že existuje firma ARM Ltd. s provozovnami po celém světě, která licencuje technologie ARM těm nejzvučnějším jménům - viz marketingový koláč:



Jednou z firem, které zakoupily licenci, je i Intel, který vlastní mj. licenci na výrobu a vývoj procesorů StrongARM - a úspěšně jí využívá. Velká většina kapesních počítačů, vyráběných v současné době, které používají OS PocketPC 2002, "jede" právě na intelovském StrongARM procesoru (a stejně tomu bude zřejmě i u nových Palm PDA s OS PalmOS 5).

Jaké jsou základní technické parametry procesoru SA-1110, nejpoužívanějším současném procesoru řady StrongARM ?

Procesor:Intel StrongARM SA-1110
Frekvence: 206 MHz
Výkon: 235 Dhrystonů, 330 MIPS
Napájecí napětí jádra:1,75 V
Napájecí napětí CPU:3,3 V
Příkon:< 400 mW při práci ("normal mode")
< 100 mW v klidu ("iddle mode")
odběr < 50 uA ve "sleep" módu
Rozsah pracovních teplot:0 až 70 C
Výrobní technologie:0,35 um, 3-vrstvá
Počet tranzistorů:zhruba 2,5 miliónu
Bližší údaje:sa1110.pdf
Ikona Odkaz na databáziIkona Odkaz na databázi

Takto vypadá jeho vnitřní struktura:


Blíže se asi nemá cenu rozepisovat, podrobnější údaje zájemce najde v PDF dokumentu nebo přímo na stránkách Intelu.

Nástupcem StrongARM řady je řada XScale. První procesor z této řady (Intel 80200) již byl uveden na trh. Základním rozdílem je použití nové 0,13/0,18 um technologie, která umožní snížit příkon, zvýšit pracovní frekvenci a dále omezí nároky na chlazení procesoru.

Co je zásadní a důležité: instrukční sada nové procesorové řady bude zpětně kompatibilní s StrongARM, takže - co "jede" na Vašem stávajícím (třeba) iPAQu by mělo fungovat i na nových procesorech.

Pracovní frekvence XScale procesorů bude údajně začínat na 400 MHz, další modely budou pracovat na 600MHz a 733MHz. Při výkonu 733MHz by měl příkon procesoru zhruba kolem 0,8W což je přibližně dvakrát více než u stávajícího 206MHz Strong ARM - údaje se však různí, jiné zdroje uvádějí příkon při této frekvenci kolem 1,3W. To již je poměrně dost, uvážíme-li že značný příkon má i barevný TFT displej.

Nároky na akumulátory rozhodně nepoklesnou...

Efektivita zpracování instrukcí oproti XScale procesorům nestoupla - výkon v MIPS při stejné frekvenci je v tabulkách uváděn zhruba stejný (nebo spíše o něco málo nižší). To je ale nezbytná daň za změnu architektury, která umožňuje u XScale řady "jít" na vyšší hodinové frekvence (obdobná situace nastala i u Pentia 4 - tam však bylo porovnání výkonů v neprospěch nového modelu při stejném hodinovém kmitočtu ještě výrazně horší).

A takto vypadá Intelem poskytnutá tabulka benchmarků, srovnávající StrongARM a XScale procesory:



Procesor:Intel XScale i80200
Frekvence: 400MHz, 600MHz, 733 MHz
Výkon: 550 MIPS, 750 MIPS, 915 MIPS
Napájecí napětí jádra:1,75 V
Napájecí napětí CPU:3,3 V
Příkon:< 900 mW / 733 MHz
< 400 mW / 600 MHz
< 150 mW / 400 MHz
Rozsah pracovních teplot:0 až 70 C
Výrobní technologie:0,18 um, 3-vrstvá
Bližší údaje:xscale.pdf
Ikona Odkaz na databáziIkona Odkaz na databázi
.
A opět vnitřní struktura:


Co říci závěrem ? Myslím, že Intel opět jednou trefil do černého. Je nesporné, že nároky na výpočetní výkon budoucích kapesních počítačů budou výrazně narůstat - ne, určitě ne kvůli aplikacím stylu Adresář a spol. Kapesní počítač se stane téměř organickou součástí každého člověka - bude v něm rádio, televize, telefon, tenký klient, přehrávač audio a video záznamů - a samozřejmě vše to, co je v dosavadním kapesním počítači.

Má slova potvrzuje i to, že i Palm (a tím i všechny firmy, využívající PalmOS) se do budoucna rozhodl vydat cestou ARM procesorů - krok, který by ještě před pár měsíci očekával jen opravdu málo kdo.

Cesta je to ale ještě dlouhá...