Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Procestujte svět jako overclocker

11.8.2009, Martin Kuchař, zajímavosti
Procestujte svět jako overclocker
Věnujete se přetaktování, ale přitom z toho nemáte nic kromě dobrého pocitu, že se vám povedlo zvednout výkon počítače o několik desítek procent? Podívejte se s námi, jaké možnosti a hlavně výhody mají ti nejlepší overclockeři světa a kam všude se při své „práci“ podívají.
Overclocking a především jeho extrémní podoby se stávají tak populární, že doby, kdy jsme upjatě sledovali video serveru TomsHardware.com o přetaktování pomocí kapalného dusíku, jsou dávno pryč. Podobných videí najdete na internetu nebo každém serveru zabývajícím se výpočetní technikou desítky a rozhodně nad nimi již asi nesedíte s otevřenou pusou. Dnes se můžete s těmito experimenty setkat prakticky v každé vyspělejší zemi světa a mohou za to především výrobci základních desek, kteří zjistili, že je to velmi vhodná metoda propagace jejich výrobků.



Ať už se budeme bavit o společnosti Gigabyte, ASUS nebo MSI, vždy se setkáme s nějakou extrémní mezinárodní soutěží, která umožní vybraným overclockerům porovnat své schopnosti na nespočtu různých soutěží. Jen během letošního roku se v České i Slovenské republice konalo několik výběrových kol, které vynesly vždy jednomu nejlepšímu týmu cestu na evropské finále konané například v Mnichově, Praze nebo v loňském roce například v Berlíně nebo Amsterdamu. Ti nejlepší pak cestovali do dálného Taipeie na Taiwanu nebo Pekingu v Číně.


Pro všechny hladové soutěžící je vždy něco nachystáno

Kdo tedy chce cestovat, přespat v nádherném hotelu, poznat spousty krásných míst po celém světě a navíc se pobavit při hrátkách s dusíkem, musí se stát „profesionálním“ overclockerem. I když to ale zní opravdu jednoduše a výsledek se zdá být více než lahodným, není cesta k těmto výšinám zdaleka tak jednoduchá, jak se může zdát. Každopádně o tom, co vše musí běžný smrtelník pro své úspěchy udělat, si povíme v samostatném článku. Dnes se podíváme spíše na motivační stránku, kde jasně uvidíte, čeho všeho si můžete jako vítěz užívat. Pozitivní zprávou navíc je, že i když nevyhrajete, nemůžete o nic přijít a stále se můžete těšit z toho, že jste si dobře zasoutěžili, poznali spousty nových lidí se stejným zápalem jako máte vy a můžete se zúčastnit opět další rok.