Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Procestujte svět jako overclocker

11.8.2009, Martin Kuchař, zajímavosti
Procestujte svět jako overclocker
Věnujete se přetaktování, ale přitom z toho nemáte nic kromě dobrého pocitu, že se vám povedlo zvednout výkon počítače o několik desítek procent? Podívejte se s námi, jaké možnosti a hlavně výhody mají ti nejlepší overclockeři světa a kam všude se při své „práci“ podívají.
Již jsme se zmínili, že výrobci počítačového HW nalezli v extrémním přetaktování výbornou formu reklamy svých produktů. Nebudeme se ale bavit o tom, zda je to způsob opravdu efektivní či nikoliv a podívejme se na samotnou podstatu celého „výrobního procesu“. Na začátku celé soutěže stojí lokální (národní) PR zastoupení dané společnosti, které kontaktuje známé overclockery z dané země a vyzve je, aby se utkali v rámci lokální kvalifikace. Vzhledem k tomu, že český a slovenský trh rozhodně nepatří mezi důležité prodejní lokality, jsou zpravidla tyto země spojeny a utkávají se v rámci lokálních kvalifikací společně.


HW nachystaný k rozdělení mezi jednotlivé účastníky

Akce tohoto typu se zpravidla vždy konají v rámci dané země a pouze jeden nejlepší postupuje do velkého evropského semi-finále. Samozřejmostí jsou věcné ceny pro první tři pozice, kdy jsme se setkali například se základními deskami, grafickými kartami nebo dokonce výkonnými procesory. Podívejme se ale na cestu nejúspěšnějšího overclockera lokálního kola. Ten je automaticky kvalifikován na evropské finále, které se například v podání společnosti Gigabyte konalo v Praze nebo u MSI v německém Mnichově.



Zde jde již o daleko více, než jen cestu do některého z evropských měst nebo o získání věcných cen. Zpravidla pětice nejlépe umístěných účastníků se může těšit z pozvánky do světového finále, což samozřejmě obnáší letenky do exotických lokalit, jako je Čína nebo Taiwan, kde je zajištěno ubytování v luxusních hotelích a vůbec se dá hovořit o „all-inclusive“ výletním pobytu skýtajícím nespočet návštěv významných turistických lokalit. Aby tomu nebylo málo, první trojice pak kromě výkonného HW získává šeky v rozmezí 500-2000 $, což jak jistě uznáte, nejsou obnosy, které běžně najdete ležet na chodníku.

Pro účastníky evropských a hlavně mezinárodních soubojů je pak vždy nachystán bohatý doprovodný program. Pobyty v Číně nebo na Taiwanu většinou trvají více než tři nebo čtyři dny, kdy na samotnou soutěž je vyhrazen jeden pouhý den a zbytek je pak věnován právě doprovodnému programu. Nechybí návštěva kulturních památek, projížďky vyhlídkovými loděmi po městě, návštěvy luxusních restaurací nebo i lehce adrenalinové atrakce. Samozřejmostí je i drobná „přednáška“ ze strany výrobce, na které se snaží všechny účastníky seznámit s novými produkty a chystanými výrobky.


Prohlídka Berlínu při ASUS šampionátu

Jak tedy můžete vidět, život špičkového overclockera není jen o ničení drahého hardware a nalévání kapalného dusíku do chladicích bloků. Při troše štěstí se může podívat do světa a získat k tomu velmi příjemné bonusy v podobě věcných nebo i finančních cen.