Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Procestujte svět jako overclocker

11.8.2009, Martin Kuchař, zajímavosti
Procestujte svět jako overclocker
Věnujete se přetaktování, ale přitom z toho nemáte nic kromě dobrého pocitu, že se vám povedlo zvednout výkon počítače o několik desítek procent? Podívejte se s námi, jaké možnosti a hlavně výhody mají ti nejlepší overclockeři světa a kam všude se při své „práci“ podívají.
V předchozí kapitole jsme si lehce nastínili celý průběh kvalifikace na světové klání, ovšem cesta není až tak snadná. Na samotném začátku to musíte být právě vy, kdo má nějaké výsledky z daného oboru, je schopen se prosadit a nejlépe si získat na svou stranu i nějakého sponzora, který jej zásobuje potřebným hardwarovým vybavením – málo kdo je ochoten položit svůj vlastní procesor nebo základní desku pod chladicí komín a vymrazit jej na -120°C.


Příprava sestavy na začátku soutěže

Začátek je tedy vždy u vás samotných a záleží jen a jen na vás, zda budete ochotni zasvětit overclockingu opravdu valnou většinu svého volného času a tím získat mnoho cenných zkušeností a hlavně dobrých výsledků. Mnoho informací lze přirozeně načíst na internetu, ale bez vlastní praxe, několika popálenin dusíkem, pár kousků spáleného HW a několika tisíc investovaných korun se prostě overclockerem nestanete.

Jestliže všechno výše zmíněné splňujete, pak je velká šance, že při dalším kvalifikačním lokálním kole vás bude kontaktovat některá z PR agentur výrobců základních desek – případně sám PR manažer. Z toho důvodu jsme se výše zmiňovali o tom, že je vhodné mít na své straně nějakého sponzora. Právě tím získáváte další kontakty a především se dostanete do podvědomí výrobců, čímž přirozeně rostou i vaše budoucí šance. Řekněme ale, že jste to štěstí měli a některý ze světových výrobců vás pozval na lokální kolo celosvětové soutěže, které se zpravidla koná buď u nás nebo u našich slovenských sousedů.


Pořádně zaizolovat, ať můžeme začít

V některých případech je ale první kolo vedeno formou „domácí“ kvalifikace, kdy si všechny potřebné výsledky měříte doma nebo ve svých pracovnách a výsledky pak odesíláte pořadateli (většinou některý z velkých IT magazínů) – ostatně této možnosti v letošním roce využila například společnost MSI. Výhodou tohoto řešení je, že se může přihlásit opravdu každý, na druhou stranu ale nejsou zajištěny stejně objektivní podmínky pro všechny soutěžící a vždy se může najít někdo, kdo odhalí skulinu v pravidlech, nebo je nějakým způsobem obejde.

Podívejme se nyní, jak nejčastěji probíhají lokální kola. Nejlépe nám to ukázala v letošním roce společnost Gigabyte, která uspořádala velké klání na Slovensku. Několik vybraných týmů se setkalo na jednom místě, kde výrobce zajistil každému zúčastněnému identickou sestavu s monitorem, zdrojem a vším potřebným a nechyběla ani opravdu pořádná zásoba kapalného dusíku. V přesně stanovených časových limitech museli soutěžící podat co možná nejlepší výsledek v programu SuperPi (vypočítává hodnotu Pi se zadanou přesností a ukazuje výsledný čas) a k tomu ukázat co možná nejvyšší skóre v programu 3DMark05. Ostatně tato programová sestava se s drobnými odchylkami (3DMark03, 3DMark Vantage…) používá téměř pokaždé.


Vyberte si procesor a doufejte, že je to ten nejlepší

Záleží jen a jen na samotných soutěžících, zda pro chlazení zvolí kapalný dusík, zda budou grafickou kartu chladit pouze vzduchem nebo použijí jinou variantu a zda se odhodlají provést volt-mod použitých komponent. Vše je dovoleno a jediné, na čem záleží, je výsledný bodový zisk. Tojice nejúspěšnějších je pak odměněna věcnými cenami (v lokálních kolech nebývá finanční odměna zvykem), avšak ceny jako základní deska, operační paměť nebo grafická karta jistě nikoho neurazí. Tým na první pozici pak přirozeně čeká cesta na evropské finále.