Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Procestujte svět jako overclocker

11.8.2009, Martin Kuchař, zajímavosti
Procestujte svět jako overclocker
Věnujete se přetaktování, ale přitom z toho nemáte nic kromě dobrého pocitu, že se vám povedlo zvednout výkon počítače o několik desítek procent? Podívejte se s námi, jaké možnosti a hlavně výhody mají ti nejlepší overclockeři světa a kam všude se při své „práci“ podívají.
Na cestě k mezinárodnímu finále vám ale stále překáží evropské kolo, které provede další třídění na opravdu zdatné a na méně šikovné – nebudeme ale tvrdit, že v těchto bojích hraje nemalý vliv i štěstí.

Tato klání jsou obvykle konána v některé z mnoha evropských metropolí, jakými je například Berlín, Amsterdam, Mnichov nebo třeba i Praha. Ano ve všech těchto městech si mohli kromě perfektní atmosféry města a skvělého doprovodného programu overclockeři mezi sebou zasoutěžit a získat tak pozvánku na velké světové super-finále. Když jsme se bavili o tom, že na lokálních kolech nejčastěji jde opravdu jen o samotnou soutěž a na doprovodné programy se moc nehledí, je tomu v tomto případě právě naopak.


Vedení společnosti pózuje za nádhernými ledovými odlitky

Celá akce obvykle trvá dva nebo tři dny, kdy pouze jeden den je vyhrazen opravdovému soutěžnímu klání a zbývajicí čas je pak využit k prohlídkám měst a jiným zajímavým činnostem. Velmi často se celá parta sejde u večeře v některé z vyhlášených restaurací a hoduje do pozdních (až ranních) hodin. Ostatně podívejte se sami, jaké aktivity si pořadatelé pro soutěžící běžně připravují.


Hromadné foto vítězných týmů z evropského finále MSI v Amsterdamu (2008)

Vraťme se ale k samotnému přetaktování. V lokálních kolech se první týmy mohly těšit z věcných cen. V tomto případě je to již trochu odlišné a minimálně první tři nejlepší získají HW opravdu vysoké ceny nebo rovnou šek na částku pohybující se v rozmezí 500-2000 USD. O co ale jde každému zúčastněnému nejvíce, není získat tyto ceny (i když samozřejmě velmi potěší a jistě se za ně nikdo nezlobí), ale kvalifikovat se na závěrečné finále. Někdy jedou první tři týmy, jindy rovnou pět nejlepších – tak i tak je ale tato „vize“ natolik lákavá, že většina zúčastněných neváhá vynaložit nemalé finance k tomu, aby se vybavili a připravili, jak nejlépe mohou.