Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Procestujte svět jako overclocker

11.8.2009, Martin Kuchař, zajímavosti
Procestujte svět jako overclocker
Věnujete se přetaktování, ale přitom z toho nemáte nic kromě dobrého pocitu, že se vám povedlo zvednout výkon počítače o několik desítek procent? Podívejte se s námi, jaké možnosti a hlavně výhody mají ti nejlepší overclockeři světa a kam všude se při své „práci“ podívají.
Tak už sháníte potřebný hardware a chcete začít taktovat? Zdá se vám život overclockera docela fajn a také chcete procestovat několik evropských i světových metropolí, přitom se seznámit s konkurencí, dobře se pobavit a ještě se něco přiučit? Můžeme říct jen jedno - jděte do toho, avšak nezapomeňte, že cesta nebude rozhodně snadná, ale naopak dosti trnitá a složitá. Je potřeba se obrnit dobrými nervy, velkou trpělivostí a hlavně je potřeba naučit se přijímat časté neúspěchy, protože těch je v overclockingu opravdu nespočet - na webu se pak soutěžící většinou chlubí pouze těmi více zdařilými experimenty.



Pokud opravdu chcete začít, pak vám doporučujeme začít nejdříve studovat informace, kterých je na webových serverech opravdu nespočet. Jakmile nastudujete několik drobností, můžete zkusit samotné začátky provádět u sebe doma, avšak mějte stále na paměti, že veškeré výše zmíněné metody jsou riskantní a mohou poškodit či dokonce zničit vaše počítačové vybavení. Možná právě proto se z extrémního overclockingu stává pomalu "sport", kdy se s nějakými riziky prostě musí počítat. Soutěživost a snaha být v něčem nejlepší je ale asi v každém z nás.



Díky mnoha světovým výrobcům se ale podobné akce stále více přibližují opravdu i laické veřejnosti, která se tak může podívat, že počítač neslouží jen pro práci v kanceláři nebo k brouzdání po internetu v domácnosti, ale lze jej brát jako kompletní životní styl se vším, co k tomu patří. Ti nejzarytější overclockeři většinou od rána sedí u svého PC, hledají nové a nové metody, jak jej upravit, aby získali ještě větší výkon a naučili se tak unikátní postupy zvyšování výkonu. Právě tito nadšenci ale nejčastěji stojí na příčkách vítězů a užívají si všech těch výhod, o kterých jste si s námi mohli přečíst v předchozích kapitolách.

A nyní ruku na srdce - chcete nebo nechcete být "profesionálním" overclockerem? Zajímá vás, jak se tento sport vyvíjí? Máme se této oblasti na Světu hardware více věnovat? Budeme rádi, když nám svůj názor sdělíte v diskuzi pod tímto článkem.