Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
27.3.2007, Marek Štelčík, aktualita
Společnost Microsoft oznámila počet doposud prodaných kopií operačního systému Windows Vista. Konkrétně se za první dva měsíce po vypuštění prodalo více než 20 milionů licencí. Pro srovnání je uveden počet prodaných kopií systému Windows...
Mican (6) | 28.3.200710:02
Nevím jak Gothic3, ale všech mých 5 her co jsem zkoušel ­(Diablo 2, Rise of Nations + Legends, GTA:SA a AOE2­) fungují víceméně bez problémů a to včetně prostorového zvuku ­(je­-li nějaký­). A to mám 64b visty, tedy vlastně to pro kompatibilitu nejhorší.
Odpovědět0  0
aragorn (29) | 28.3.20079:38
1. Oni povazuju za uspech ked pri dvojnasobnom pocte predanych PC a notebookov v porovnani s obdobim ked sa predavali XPcka predali rovnako dva krat viac kusov OS Vista?
2. Myslim ze marketingova kampan a okolo Visty a jej naklady su v porovnani kampane pri XPckach aj po zapocitani inflacie viac ako dvojnasobne ­(resp. stvor ale kedze uz spominany dvojnasobny rast PC tak dajme tomu ze keby boli dvojnasobne tak by vlastne boli rovnake­)
No proste chudaci marketingovy manazeri v MS su uz tak deformovani vlastnymi zvastami ze si nevedia zratat 1 + 1
Odpovědět0  0
mastermind (217) | 28.3.20078:01
Testuji Visty, nejsou pomalé, nejsou nejhorší. Nejvíc mě na MS OS opět baví miny...ALE!!! Občas se tato aplikace kousne, a je ji třeba shodit přes správce procesů. Další problém ­- ovladače. Očekával bych, že například Audigy bude korektně podporována, ale omyl. Ovládací centrum pracuje korektně pouze s drivery pro Win XP. Zvukovka hraje, ale například ve Winampu nefunguje regulace hlasitosti. S drivery pro Vista nespolupracuje a nastavit výstupy a dělicí frekvenci pro Sub je prakticky nemožné. Gothic 3 ve Vistách taky nejede ­(pokud nevyšel nějaký patch o kterém nevím­). No zatím jsem poměrně nespokojen ­- uspěchaný OS bez dostatěčné podpory.
-
Na druhou stranu jsem si nainstaloval pro srovnání i novou Mandrivu a zvukovku se mi nepodařilo rozchodit vůbec. Zatím mám tedy pro srovnání na 1 PC ­- XP, Vista, Mandriva a XP jsou momentálně jediný systém fungující bez problémů.
Odpovědět0  0
Airwar (233) | 28.3.200711:20
Já mám Visty na testy.

Měl jsem problémy s ADOBE CS 2, po prvních aktualizacích už chodí celý balík dobře, ale pořád mě nejdou v Acrobatu či Photoshopu rozchodit některé pluginy.

Stejné problémy mám s aplikací Bentley Microstation 9 ­- samotná aplikace běží, ale některé pluginy a knihovny tam ne a ne dostat.

Pochopitelně vše běhá na XPčkách vpohodě.

To nemluvím o odfláknuté bezpečnosti firewalu a windows defenderu ­- hodně neznalých lidí na to bude zase spoléhat ­(a pokud Microsoft nezapracuje­) zase naletí.

Souhlasím s vámi, zatím je to hodně úspěchané.
Odpovědět0  0
MikeMin84 | 28.3.20077:32
"Prodáno již dvacet milionů kopií Windows Vista­"
Predane ... ale nie vedome a dobrovolne kupene !!! Toto cislo tvori urcite z velkej vacsiny pocet predinstalovanych WV, ktore si de­-facto uzivatel kupi ­"nevedome­" s HW. Na pocte ludi, ktori si to kupili vedome k vlastemu hardwaru, by sme sa asi celkom zabavili :)
Odpovědět0  0
Airwar (233) | 28.3.200711:13
To je to samé co se týče stažení Internet Exploreru 7 ­- to si dobrovolně také stáhlo minimum uživatelů, ale neznalý to stáhli v rámci pravidelných aktualizací.
Odpovědět0  0
mobilemikedotorg | 27.3.200716:41
a 20 milionu po mesici rado prejde zpet na XPcka az zjisti co je to za hajzl system :o­)­)­)­)­)nedivil bych se vubec.Ono pokud to je i na pc ­/ noutech predinstalovany verim ze by se majitele divili jak by se jim pc zrychlilo kdyby tam meli XPcka a ne tydle smejdy visty.

MMike
Odpovědět0  0
DiXiE (252) | 27.3.200716:49
zrychlilo? Ja si nestezuju a to sem nemel na vistach ultra super duper nadupanej komp ... Naopak ve vistach mi prace se systemem prisla rychlejsi a sviznejsi ... staci jen ramka
Odpovědět0  0
SmartMole (93) | 27.3.200717:47
Naprosto souhlasím! Ale ještě větší šmejd je třeba Gothic III! Nechápu jak to lidi mohou hrát! Kdyby byli trochu chytří, tak ten sajrajt z disku smažou a nainstalují si Gothic I! Ten běhá super rychle, brutálně Vám zrychlí PC! A co třeba ten photoshop CS2! To je také zmetek jako prase! V porovnání s Malováním ve Windows 95 běhá nehorázně pomalu a co je nejhorší, nejde nainstalovat na moji 486 DX2 66 Mhz s 16 MB RAM!

Takže abych to shrnul:
Win XP rulllez! Vista shit!
Gothic 1 rulllez! Gothic shit!
Malování rulllez! Photoshop CS2 shit!
Odpovědět0  0
joGy (1) | 27.3.200722:41
lol :DDD
Odpovědět0  0
snajprik (1641) | 28.3.20076:49
Ako z mojej skusenosti čo som kupil NB aj s Vistou ­(150 libier naviše­) tak ako Vista išla pekne ani to nejako nesekalo, ale na tom mi skoro nič nešlo + to zabespečenie ma 100%, lebo sa mi ani nepodarilo pripojiť na net ­( podotikam plne nainštalovany a komplet legalny NB!­)chcel som či nechcel som, musel som tu vistu odinštalovať a nahodiť XP Prof. Keď sa mrkvosoft posnaži tak Vista možno aj niekedy bude lepšia, ale zatiaľ nieje.
Odpovědět0  0
demon666 | 28.3.20079:10
Koukam ze nemas vubec poneti o cem to vlastne mluvis... tak si tu lehce zrekapitulujeme klady a zapory Vist: KLADY­- 1.rychlejsi vyhledavani 2.DX10 3.hezci ikony ­(rekl bych ze kvuli tomu je mas ty­) ZAPORY: 1.nenainstalujes 80% starsiho HW+ spatna podpora i toho noveho­(to bych pochopil precejen jsou visty jeste v plenkach­) 2.absence EAX ­(takze 90% lidi s AC97­/SB live a starsimi audigi apod se muzou jit klouzat s 2.0­) 3.vsudypritomna ochrana ktera brzdi pocitac a navíc snizuje kvalitu vystupu ­(zapomen na HDDVD out­) 4.nulova podpora starsích aplikací ­(winXP hry, XP softy, kancelářské DOS programy­-ktere maji byt podporovany ovsem v praxi to vypada tak ze vam jedou v malinkem okynku a kdyz date fullscren aktivuje se vam ochrana a cely se vam to zahlti­) 5.Visty neplní zakladní myslenku OS= zprostredkováni uzivateli prijemneho uzivatelskeho rozhrani, misto toho se jen staraji jestli neco nekradete takze i pri pouzivani legalniho softu vas brzdi a otravuji 6.vyssi cena HW a SW kvuli nutnosti schvaleni 3mi hollywoodskymi studii ­(vista ready­). Byval sem zastance MS ale od vydani Vist sem zacal drzet palce vsem ­"konkurencnim­" systemum, protoze tak jak se k nam chova vista to nema obdoby a takhle to dal nejde. Vista neni OS vista je navrzena jako ­"COPYRIGHT GUARDIAN­" a na koncove uzivatele kasle.
Odpovědět0  0
SmartMole (93) | 29.3.200716:07
Cha chá! Asi koukáš špatně! :­-­) Tohle jsou typické argumenty demagogů. Většinu problému, co jste popsal nejsou chybou windows, ale dodavatelů software a hardware! To že creative není schopné dodat funkční ovladače je prostě chyba creative a ne chyba microsoftu. S nvidií podobně...

Navíc pokud by se neustále hledělo na zpětnou kompatibilitu, tak stále máme právě win95 s hezčíma ikonama.

Co se týče ochran ­"prémiového obsahu­", je to humus, ale bohužel za něj můžou americké společnosti typu RIA. Tyto ochrany se nespouští, pokud disk v sobě tento balast nemá zakomponován.

Jinak se mýlíte. Využívám Win XP a hezčí ikony mám i tak. Na Visty přejdu až se rozšíří softwarová a hardwarová podpora.

Palce konkurenčním systémům držím pořád, protože konkurence je zdravá věc.

Prostě příště to chce využívat více mozek a neopakovat puberťácké výkřiky z diskuzí. Pak byste mohl dopadnout jako přispěvatel výše, co tvrdí, že Visty Vám zpomalí PC. :­-­)
(asi podtaktují procesor, vypnou jedno jádro, jeden paměťový modul a na disk přistupují s půl minutovým zpožděním ;­))
Odpovědět0  0
Demon666 | 30.3.20079:45
"To že creative není schopné dodat funkční ovladače je prostě chyba creative a ne chyba microsoftu. S nvidií podobně...­" no neprijde mi to jako chyba vyrobcu kdyz mrkvosoft se rozhodne nepodporovat neco co bezi v 90% pocitacu. Takze je cas udelat EAXu papa a prejit na novou normu u ktere si muze microsoft hlidat vstupy­/vystupy a podle toho vam to zakazovat­/snizovat kvalitu­(za cenu dalsiho zvyseni naroku­). Jinak to s tou nVidii bych to na mrkvosoft nesvadel byli to oni kdo zaspali s vyrobou ovladacu­(i kdyz to omezeni pri HDTV out to je na presdrzku­).

Jinak s HW narocnosti Vist bych to nevidel zas tak cerne.. ted sme zakaznikovi dodavali celera 3Ghz, 1024RAM, integrovana 6100,­(kanc. sestava za 7k­) a slapou tam stejne jako XP, bohuzel po montazi do kancelare se zjistilo ze zadny ze softwaru ktery potrebuje ­(ucto,evidence skladu,....­) nefunguje ­(pouze v miniaturnim okynku­-ve fullscreenu to zablokuje ochrana Vist­) a rovnez nejede jedina tiskarna v cele kancelari­(vse HP do dvou let stari­) byli sme nuceni slavne visty stahnout a nahodit winXP.

Jinak to co zde rikam nejsou pubertalni vykriky do tmy ale smutne zkusenosti z praxe ­(sam mam doma visty na disku jako sekundarni system uz od verze build 5600­) Visty jsou dobre tak mozna do kancelare kde se pracuje s office­/mailem a pouziva se par ­"novych­" tiskáren a nebo domu na obcasne hrani­/internet. Jinak to co rikam plati pro situaci ted, za dva roky to bude zase uplne jine a vse by uz melo chodit tak jak ma­- prechod na winXP taky nebyl uplne bezproblemovy.

jinak mozek pouzivam ­(i kdyz ted po ranu si nejsem 100% jisty :D ­) ale s tvrzenim ze vista zpomali PC si dovolim souhlasit­- ale kdo neco takovyho necekal je pekne naivni ­(kdyz si chci zahrat quake 4 taky nemuzu cekat ze mi pobezi stejne jako quake 3 pri stabilnich 99fps)
Odpovědět0  0
Podhy (37) | 27.3.200723:25
není až tak pravda...ty aplikace co si vista nakešuje tak se spouštějí skoro 2x rychleji než v XP

a zkušení uživatelé jsou si schopní povypínat přebytečné služby v systému takže na rychlosti moc neutrpí
Odpovědět0  0
Airwar (233) | 28.3.20076:23
Jenomže kolik uživatelů je zkušených.

Mě na Windows obecně nejvíc štve že mě Microsoft nutí instalovat věci které nechci ­(Movie Maker, Media Center, WMP a pod.­)

A to nemluvím o tom jak skvěle funguje jejich novej Firewall a Windows defender ­- už jsem jeden počítač co ho má člověk cca 14 dní díky ­"funkčnosti­" těchto dvou věcí čistil a odvirovával.
Odpovědět0  0
Potoo | 27.3.200715:50
Tak je bude používat už minimálně 50 milionů kompů :­).
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.