Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Prodej disků Blu-ray překonal v Evropě hranici milionu kusů

29.11.2007, Marek Štelčík, aktualita
Prodej disků Blu-ray překonal v Evropě hranici milionu kusů
Včera jsme Vám přinesli aktualitu o prodejnosti HD DVD přehrávačů v Severní Americe, nyní přinášíme zprávy z tábora konkurenčního formátu. Navíc se zpráva týká končin nám mnohem bližších. Novinku oznámil Evropský výbor pro propagaci od Blu-ray...
Včera jsme Vám přinesli aktualitu o prodejnosti HD DVD přehrávačů v Severní Americe, nyní přinášíme zprávy z tábora konkurenčního formátu. Navíc se zpráva týká končin nám mnohem bližších. Novinku oznámil Evropský výbor pro propagaci od Blu-ray Disc Association. Podle prodejních statistik agentury Media Control Gfk International z celkového počtu HD (High Definition) filmových disků, jež spotřebitelé v Evropě během letošního roku nakoupili, tvořily disky formátu Blu-ray Disc 73 % a disky HD DVD 27 %. V absolutních číslech to znamená pokoření hranice jednoho milionu prodaných kusů médií.



Údaj o jednom milionu prodaných kusů se týká pouze filmů. Při započtení produkce herních BD činí celkový počet disků, jež byly v Evropě vyrobeny k prodeji, již více než 21 mil. kusů. Velkou měrou se na tom projevuje konzole PlayStation 3 s Blu-ray mechanikou. Nejvíce se filmů během jednoho týdne prodalo 66 000 kusů ve 44. týdnu. Na tuto situaci ihned reagovali Sony Picture Home Entertainment, Twentieth Century Fox či hollywoodská studia jako Walt Disney již tento mezník oslavují jako obrovský krok pro formát Blu-ray a jsou téměř přesvědčeni, že se právě on stane nástupcem DVD. Na takovéto soudy je však zřejmě trochu brzy a ani HD DVD nevzdává boj.

Zdroj: TZ Media Control Gfk International