Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Prodeje grafických karet dále klesají, meziročně je to o více než 38 %

11.6.2023, Milan Šurkala, aktualita
Prodeje grafických karet dále klesají, meziročně je to o více než 38 %
Analytická společnost Jon Peddie Research vydala další zprávu o stavu trhu s grafickými kartami. Je tu nejen meziroční propad, ale stále jde i pokles vůči předchozímu čtvrtletí. Počty jsou už v jednotkách milionů.
Prodeje grafických karet jsou stále dost špatné. Podle analytické společnosti Jon Peddie Research stále nedochází k oživení trhu a máme tu propad jak meziroční, tak i proti minulému čtvrtletí. Dle společnosti se totiž proti Q4/22 trh s grafickými kartami do desktopů propadl ze 7,16 na pouhých 6,3 milionu kusů. To je propad o zhruba 12 % a firma také říká, že proti stejnému čtvrtletí v loňském roce je to propad dokonce o 38,2 %, tedy více než o třetinu.
 
Jon Peddie research grafické karty
 
Pokud jde o zastoupení jednotlivých společností, AMD si drží svých 12 %, nicméně meziročně je to výrazný propad, loni totiž bylo v prvním čtvrtletí roku na 24 %. Nvidia si mírně pohoršila proti minulému čtvrtletí z 86 % je na nynějších 84 %, nicméně i to je stále o dost více než loni počátkem roku, kdy měla 75 %. Hodně totiž ubrala společnosti AMD. Trochu růžky ale začíná vystrkovat Intel. Ten už se totiž dle JPR dostal na 4 %, což znamená, že má třetinu podílu AMD. Samotnému AMD klesly proti minulému čtvrtletí dodávky o 7,5 %, zatímco Nvidii o 15,2 %.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.