Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Prodeje PC klesají v očekávání snížení cen u Intelu

23.7.2007, Pavel Boček, aktualita
Prodeje PC klesají v očekávání snížení cen u Intelu
Celosvětový prodej počítačů v posledních týdnech zaznamenal citelné zpomalení v očekávání dalšího kroku Intel v cenové válce s AMD. Intel by měl totiž nyní po snížení cen vybraných procesorů stanovit nový kompletní ceník. Celkové snížení...
Celosvětový prodej počítačů v posledních týdnech zaznamenal citelné zpomalení v očekávání dalšího kroku Intel v cenové válce s AMD. Intel by měl totiž nyní po snížení cen vybraných procesorů stanovit nový kompletní ceník. Celkové snížení cen je odvetou za další zlevňování u AMD, jež má ale být dle tohoto výrobce konečné. Každopádně má teď tato společnost na trhu šest dvoujádrových procesorů s cenou pod sto amerických dolarů a k tomu na trh pronikají nové 65nm modely s menší spotřebou.


Z tohoto boje ovšem po celou dobu těží zákazník. Například nejvýkonnější model od AMD, Athlon X2 6000+, se dá v Česku koupit již za cenu mírně přesahující 4 500 Kč. Procesor přitom poráží i některé rivaly od Intelu. Uživatelé si tak za stejný obnos mohou více investovat do ostatních komponent, což je pro ně samozřejmě plus. Důkazem zpomalení také bylo, že ačkoliv jeho míra není přesně známa, ceny DRAM čipů se z důvodu menší poptávky snížily také. Výrobci mikročipů z toho ale takovou radost nemají – ztráty jsou na obou stranách. AMD svou pozici mírně upevnilo, ale pokud nové procesory nepřinesou kýžený efekt, pro společnost to bude další rána. Akcie Intelu na druhou strany spadly o téměř pět procent, když dle výsledků měla za druhé čtvrtletí společnost menší čistý zisk, než proklamovala.

Zdroj: PC World