Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
3.1.2024, Milan Šurkala, aktualita
Společnost Counterpoint Research vydala zprávu o trhu s prémiovými smartphony. Jejich tržní podíl dramaticky roste, v čele je neohroženě společnost Apple. Té však trochu ukrajuje konkurence.
unreall (538) | 3.1.202418:27
Ja som práve menil baterku na iPhone 8, ktorý opäť beží svižne, ale nezaobišlo sa to bez problémov a pp složení mi nefunguje home button a predná kamera :D

Niektorí odporúčajú reset celého telefónu, nemá niekto s týmto skúsenosti?
Odpovědět0  0
Neverminde (369) | 3.1.202416:37
Já to řeknu asi takhle mě je Apple uplně uprdele je to proste trand pro deti. A nikdy si ho nekoupim, protoze ho proste nepotrebujeu uz jen jeho cena me irituje..
Odpovědět2  1
snajprik (1652) | 4.1.20246:35
Ja po mobile chcem telefonovanie občas SMS, na všetko ostatne používam PC. Keby som kôli robote nemusel nosiť zo sebou velky dotykovi mobil, tak do dnes mam vo vrecku 80g tlačidlový mobil čo vydrží na jedno nabitie 20 dni :D
Odpovědět1  0
madpavel (373) | 3.1.202414:37
@Milan Šurkala
OT, ale k relevantnímu článku to nemohu napsat... Vyšel nový článek ­"Samsung představuje nové monitory OLED s frekvencemi 240 až 360 Hz­" ale když kliknu na odkaz v chrome, tak mě to přesměruje na 2 roky starý článek https:­/­/www.svethardware.cz­/valve­-musi­-corsairu­-zaplatit­-4­-miliony­-dolaru­-porusilo­-patent­-pro­-herni­-ovladac­/54206
Nevíte čím to je? Cookies jsem smazal, reklamy blokované nemám, rozšíření jsem zkoušel všechny vypnout a nic, pořád mě to háže na ten starý článek.

Přes Edge to funguje, takže tam jsem zkusil zkopírovat adresu ­"https:­/­/www.svethardware.cz­/samsung­-predstavuje­-nove­-monitory­-oled­-s­-frekvencemi­-240­-az­-360­-hz­/60281­" a vložit jí do chrome a stejně mě to přesměruje na https:­/­/www.svethardware.cz­/valve­-musi­-corsairu­-zaplatit­-4­-miliony­-dolaru­-porusilo­-patent­-pro­-herni­-ovladac­/54206
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (5041) | 3.1.202414:40
Nemám bohužel tušení, zkoušel jsem to a funguje mi to konkrétně ve všech prohlížečích.
Odpovědět0  0
Tech-boy.lukas (1523) | 3.1.202411:17
po pravdě se moc nedivím, taky už několik desítek let beru tak 10­-15k, nemusím pak jako někteří kňučet že nemám uložný prostor atd. A ten fón vydrží těch 5 let a nemusím se za něj stydět jako za fón za 2k. Akorát jak vidím mnoho uživatelů chce být dobrovolně omezováno ­(apple­) já i když beru android jako tamagoči, je třeba se o něj starat, tak na něj nedám dopustit. A i u dražších fónu má člověk docela častou aktualizaci. Já mám třeba na samsungu android 14
Odpovědět1  5
puntja (27) | 3.1.202413:12
Nerozumím lidem, kteří mají pořád potřebu okopávat Apple. Nikdo je nenutí jejich výrobky kupovat, ale nějakou tu dehonestující poznámku si neodpustí. Sám jsem si prošel asi všemi mobilními OS, každý má své silné i slabé stránky, ale nemám potřebu rýt do ostatních, proč používají ten či onen telefon. Nějaký důvod mají...
Odpovědět2  1
Milan Šurkala (5041) | 3.1.202413:23
"mnoho uživatelů chce být dobrovolně omezováno ​­(apple​­)­"

A v čem jsou uživatelé Applu omezováni? Osobně jsem si ničeho takového nevšiml a myslím, že ani ostatní uživatelé Applu s tím všeobecně nemají problém.

"A i u dražších fónu má člověk docela častou aktualizaci. Já mám třeba na samsungu android 14­"

Dnes už je to lepší, za historických dob Androidů 2.3 a 4 to byla hrůza i u dražších telefonů ­(včetně Samsungu­). V mém případě mám iPhone už 8. rokem, a když započítám i výměnu baterie, vychází na cca 2000 Kč ročně. Nejnovější iOS přestal dostávat před necelým 1,5 rokem ­(tedy celkem 6 aktualizací z iOS 9 až na iOS 15­) a dodnes dostává docela pravidelné bezpečnostní aktualizace. Naštěstí nyní se tato dlouhodobá podpora začíná objevovat i u některých Androidů.
Odpovědět1  0
Tech-boy.lukas (1523) | 3.1.202414:06
"Osobně jsem si ničeho takového nevšiml a myslím, že ani ostatní uživatelé Applu s tím všeobecně nemají problém.­"
jak provedete naprosto triviální věc, nastavit si vyzvánění na svou .mp3?
aplikací že? Velmi triviální.
Jak bez jailbraku nainstalujete aplikaci mimo obchod? Nepotřebujete takovou aplikaci, řekl vám to apple.
aktualizace mám na mysli, že cca co 6 měsíců dostanu aktualizaci zabezpečení, nemyslím jen novou verzi android, takže mi to tak lehce spočítat nejde.
Odpovědět2  2
Milan Šurkala (5041) | 3.1.202414:26
1, Neměl jsem potřebu si měnit vyzvánění. Nemožné to ale není ­(mohlo by to být jednodušší, to je pravda, ale jde to udělat, a to dokonce bez nutnosti instalovat jakoukoli ne­-Apple aplikaci­).
2, Nenainstalujete. A ono je to potřeba? Co pořád máte s těmi aplikacemi mimo obchod? Nikdy jsem neměl potřebu to dělat ani na Androidu ­(a opravdu si myslím, že ani naprostá drtivá většina uživatelů Androidu toto nikdy v životě neřešila a možnost instalace z alternativních zdrojů nemá ani aktivovanou ­- a asi ani neví, jak to vůbec udělat­). Co takového všichni pořád na tom Androidu instalujete, že to není v ofiko obchodě?
Odpovědět2  2
Tech-boy.lukas (1523) | 3.1.202416:59
"1, Neměl jsem potřebu si měnit vyzvánění­" toto myslíte vážně? Aha vám někdom říká na jaký koncert půjdete, nemůžete se svobodně rozhodnout co se vám líbí.
Třeba příklad z mé práce, firma měla ipad s aplikací, jenže ta firma co aplikaci vytvořila zrušila podporu, tak neudržovaná aplikace nemůže být na store, tím pádem ani v ipadu odkud ji apple odstranil. Tak firma co do teď používala ipad měla jen drahé těžítko pro děti, bo jimi používaná aplikace byla odstraněna.
Odpovědět1  1
Milan Šurkala (5041) | 3.1.202417:24
"Aha vám někdom říká na jaký koncert půjdete, nemůžete se svobodně rozhodnout co se vám líbí. ­"

Nerozumím, o čem mluvíte. Jaký koncert? Analogie k čemu to má být? Vlastní melodii si z MP3 na Applu vytvoříte, ani k tomu nepotřebujete neoficiální aplikaci.

"firma měla ipad s aplikací, jenže ta firma co aplikaci vytvořila zrušila podporu, tak neudržovaná aplikace nemůže být na store­"

Že není na App Store, automaticky neznamená, že ji nelze znovu stáhnout, pokud už byla stáhnuta nebo koupena. Teď jsem v pohodě nainstaloval několik neudržovaných aplikací různých vývojářů, které už dávno nejsou na App Storu. Protože je člověk ale používal, jsou stále k dispozici k opětovné instalaci. Pokud tomu tak není a opravdu to nejde, obvykle je k tomu nějaký dobrý důvod, proč je opětovné stažení zakázáno. Jen tak z legrace taková aplikace, která už na App Storu není k dispozici, z možnosti opětovné instalace nezmizí.
Odpovědět1  0
Tech-boy.lukas (1523) | 3.1.202417:48
"Nerozumím, o čem mluvíte. Jaký koncert? Analogie k čemu to má být? Vlastní melodii si z MP3 na Applu vytvoříte, ani k tomu nepotřebujete neoficiální aplikaci. ­"
analogie k tomu že nemáte potřebu mít vlastní vyzvánění, já teda kolem sebe mám lidi kteří opravdu chtějí mít vlastní vyzvánění. A ta aplikace prý je nutná, jinak to nejde. Už nevím je to delší doba co jsem měl v ruce apple produkt.
"Že není na App Store, automaticky neznamená, že ji nelze znovu stáhnout, pokud už byla stáhnuta nebo koupena. ­"
trochu proti pravidlům apple který vyžaduje aby aplikace byyla aktuální, a opravdu ji nebylo možné stáhnout. A po resetu ipadu ji apple smazal i z něho.
Odpovědět0  1
Milan Šurkala (5041) | 3.1.202418:43
"A ta aplikace prý je nutná, jinak to nejde. ­"

Aplikaci potřebujete, ale ta je už na telefonu ­(jde o aplikaci Applu­). Nepotřebujete k tomu nic, co by na tom telefonu nebylo. Teď jsem to zkoušel a normálně jsem si na iPhonu nastavil své vlastní vyzvánění ze zvoleného MP3. Tak mi neříkejte, že to nejde. Rozhodně by to mohlo jít méně komplikovaně, to je rozhodně pravdou, ale jde to, a to navíc bez aplikací třetích stran.

"A po resetu ipadu ji apple smazal i z něho.­"

Pak tam musel být nějaký pádný důvod, proč se to už nenabízelo. Již nenabízenou a neaktualizovanou aplikaci, kterou jste v minulosti stáhl­/zakoupil, totiž můžete opětovně nainstalovat.
Odpovědět1  0
Tech-boy.lukas (1523) | 4.1.202410:02
"Aplikaci potřebujete, ale ta je už na telefonu ​­(jde o aplikaci Applu​­). Nepotřebujete k tomu nic, co by na tom telefonu nebylo. Teď jsem to zkoušel a normálně jsem si na iPhonu nastavil své vlastní vyzvánění ze zvoleného MP3. Tak mi neříkejte, že to nejde. Rozhodně by to mohlo jít méně komplikovaně, to je rozhodně pravdou, ale jde to, a to navíc bez aplikací třetích stran. ­"
tohle mám od člověka co aktuálně iphone má, jak píšu už nějaký čas jsem iphone v rukách neměl.

"Pak tam musel být nějaký pádný důvod, proč se to už nenabízelo. Již nenabízenou a neaktualizovanou aplikaci, kterou jste v minulosti stáhl​­/zakoupil, totiž můžete opětovně nainstalovat. ­"

á ano, apple musel mít pádný důvod proč scada aplikaci na store 10 let měl a pak ji smazal 🙃
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (5041) | 5.1.20248:30
"á ano, apple musel mít pádný důvod proč scada aplikaci na store 10 let měl a pak ji smazal 🙃 ­"

Proč ta aplikace úplně zmizela ze storu, to nevím, ale jednou zakoupené aplikace, které nejsou vývojářem dále podporované a nejsou v App Storuk k nové instalaci, lze stále nainstalovat. Pokud ne, musí tam být nějaký vážnější důvod. Jaký, to v tomto případě nevím, ale obecně to jde. Zkoušel jsem zpětně nainstalovat několik různých nepodporovaných aplikací několika různých vývojářů, které už nejsou na App Storu, a všechny jsem byl schopen nainstalovat. Zatím jsem nenašel žádnou, která by nešla. Takže buď tam byl závažný důvod ke smazání, nebo ten technik neumí nainstalovat jednou zakoupenou aplikaci.
Odpovědět0  0
unreall (538) | 3.1.202419:53
Prosím ta “tech­-boy” už sa prestaň strápňovať. Tieto typy ľudí poznám moc dobre. Taký ten typicky pseudo technicky typ, čo sa vŕta v nejakých apkach, ktorým jeho okolie nerozumie, čo ho hneď katapultuje do nejakej pomyselnej a pomylenej siene slávy, o ktorej existencii vie len on sám.

Inak tiež som nikdy nemal potrebu meniť nejaké triviálne vyzváňacie tóny. Môžem to spraviť, ale niektorí sme z toho už dávno vyrástli, ale môžeš si ísť to svoje a hrdinne bojovať za spravodlivý svet bez Applu ty trulo 🙄
Odpovědět1  0
Tech-boy.lukas (1523) | 4.1.20249:56
"Tieto typy ľudí poznám moc dobre.­"
tak teď se válím smíchy, technický typ.
dle mě jste právě ten co má mail na seznamu a domovskou stránku taky seznam. Možná že takové lidi znáte, což pochybuji. Mě narozdíl od vás technika živí už dvacet let.
Odpovědět0  1
puntja (27) | 4.1.20247:02
Už někdy na iPhone 6 jsem si snadno přes iTunes vytvořil několik vyzvánění. Tedy to jde a potřebuješ jen nativní aplikaci IOS. Dnes je to ještě jednodušší. Nicméně to bylo naposledy, vlastně vyzvánění už nepoužívám vůbec, vystačím si s vibracemi na hodinkách. Na druhou stranu kromě několika iPhonů v rodině ­"udržuji­" také nějaké Androidy. A taky bych mohl hledat hnidy a vyprávět, jaké jsem měl problémy s věcmi, které na iPhonu řeší několik ťuknutí. Prostě každý telefon má svoje. Nejvíc mi vyhovovaly Windows Mobile na Nokii, než je MS totálně zprznil. Prostě fakt nerozumím navážení se do věcí, který ti NIKDO NENUTÍ. Tedy mě iPhone vnutil zaměstnavatel :D Ale z pochopitelných bezpečnostních důvodů. Do sítě na kritické infrastruktuře prostě Android nikdo rozumný nepustí. Ale vadí to běžnému uživateli? Těžko, takže nemám důvod mu Android hanit.
Odpovědět0  0
Akuh (1106) | 3.1.202414:21
"A v čem jsou uživatelé Applu omezováni?­"
Stačí se podívat na českou aplikaci Vexl. Lidi co si chtějí nainstalovat zřejmě vědí proč to chtějí. Ale Apple rozhodl že využívání hotovosti je riskantní a tak ji nepustil do app storu. Zatím ji lze používat přes test flight, ale to má své limity a nevýhody.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (5041) | 3.1.202414:36
Jenže jde právě o ten rozsah. Kolik uživatelů z té miliardové základny Applu si chce nainstalovat Vexl? Drtivá většina uživatelů Applu se s žádným takovým omezením nesetká. Ale dělá se z toho, jako by se to týkalo každého uživatele, a každého uživatele Apple děsně omezoval. Ne, většina lidí s Applem nikdy žádný problém s nemožností instalovat aplikaci z jiného zdroje nemá a mít nebude. Problém je spíše ze strany vývojářů, že nenabízí svou aplikaci pro některý ze systémů, a tato exkluzivita se týká obou platforem. To už je častější a mnohem reálnější problém než nemožnost to instalovat z jiného zdroje.
Odpovědět1  1
Akuh (1106) | 3.1.202417:13
Jedna věc je jestli jsou omezeni, druhá věc je jestli jim omezení vadí. Omezeni jsou všichni uživatelé. Vadí to jen někomu. To je stejné jako za komunismu. V cestování byly aspoň nějak omezeni prakticky všichni, ale ti co stejně cestovat nechtěly si toho omezení nevšimly, ale to přece neznamená že nebyly omezení.

Jinak já ani nepsal o možnosti instalovat z jiného zdroje. Já psal o nesmyslnosti požadavků applu na přijetí do app storu kterým omezuje uživatel. Chápu že jde o minoritní záležitost, ale u společnosti která se prezentuje jak jí jde o soukromí a pak bodá prostředky pro zvýšení úrovně soukromí do zad protože nabádání k užívání hotovosti, tedy transakčního nástroje s velmi vysokou mírou soukromí proto že hotovost je ­"reckless­", reálně nejspíš z toho důvodu že z toho apple nemá podíl, to působí jako chucpe.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (5041) | 3.1.202417:30
"Omezeni jsou všichni uživatelé. Vadí to jen někomu.­"

No a právě o to jde. Dělá se tu problém z něčeho, co pro drtivou většinu lidí problém není. Ti, pro které to problém je, si prostě mohou koupit Android. Tu možnost mají. Ale není to sebemenším důvodem k tomu, aby se plivalo na uživatele konkurenční platformy, obzvlášť když jde o minoritní problém. Kdyby to omezovalo většinu lidí, pak by taková výtka byla oprávněná. Jenže neomezuje. Lidem je to fuk. I kdyby tu ta možnost byla ­(a to v EU brzy bude­), stejně si toho drtivá většina lidí ani nevšimne, protože to prostě nepotřebuje.
Odpovědět1  0
Akuh (1106) | 3.1.202417:52
Nevnímám žádné plivání. To že uživatelé iOS tolerují omezování je pravda. Já začal vnímat toto omezování svobody teprve nedávno u Vexlu a Damusu, ze kterého musely být odsraněny zapy příspěvků. Vzhledem k tomu že jsem zatím uživatelem iOS, i když poslední dobou čím dál více nespokojený, těžko říct že plivu na uživatele iOS. Kritizuji Apple a pokud se situace nezlepší, budu si muset vybrat které omezení je pro mě přijatelnější, zda umělé vytvořené cíleně applem v podobě omezení svobody uživatelů za účelem navýšení zisku, nebo přirozené u androidu ­(respektive u mě by šlo o Graphene os­), kdy zkrátka propojení ekosystém není na takové úrovni.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (5041) | 3.1.202418:44
"Nevnímám žádné plivání.­"

Nemluvil jsem o Vás.
Odpovědět0  0
Tech-boy.lukas (1523) | 4.1.202410:17
Kolega chtěl přejít z androidu na apple, nakonec po půl roce iphone prodal bo pro něj nějaké omezení bylo nepřekousnutelné, takže nejspíše iphone se hodí uživatelům kteří jsou smířeni s omezováním. Jak vidíte někteří nemají ani potřebu si tam dát vlastní vyzvánění, a jsou spokojeni s tím co jim apple dal.
Odpovědět1  1
puntja (27) | 4.1.202411:20
Nechceš rozumět, nebo fakt nerozumíš. Navíc docházíš k demagogickým závěrům, viz ­"nemají potřebu ´ˇ­" opravdu není ekvivalentní ­"jsou spokojeni s tím, co jim Apple dal­". Zvlášť když tam žádné takové omezení není. Nemá cenu na takové výlevy dál reagovat. Nic užitečného se nedozvím, nikam to nevede Howgh.
Odpovědět1  1
Tech-boy.lukas (1523) | 4.1.202411:49
jo to vaše howgh se hodí, napřed si najděte co znamená slovo ­"dehonestující­" a pak začněte používat technické termity, jinak je to bezpředmětné,. A to že zařízení apple prodal někdo jiný tak jsem k tomu názoru došel já??????????????
Odpovědět0  1
Milan Šurkala (5041) | 5.1.202410:30
"nakonec po půl roce iphone prodal bo pro něj nějaké omezení bylo nepřekousnutelné, takže nejspíše iphone se hodí uživatelům kteří jsou smířeni s omezováním. ­"

Ne, nemáte pravdu Proč by měli být smíření s omezováním? Vždyť ty dvě věci spolu vůbec nesouvisí. Problém s omezováním je, když nemůžete udělat něco, co udělat chcete. Pro některé uživatele Apple omezující je, pro některé ne. To neznamená, že s tím jsou smíření, ale prostě jen nemusí mít potřebu to dělat, a proto jim ten Apple vyhovuje. Já mám Apple skoro 8 let a necítím se být omezován. Není to o tom, že bych se s nějakým omezením smiřoval, ale o tom, že jsem při svém použití nenašel něco, v čem by mě ten Apple omezoval, co bych naopak na Androidu dělat mohl. Jsou věci, které by mohly být udělány lépe, to ano, ale nevím, stále jsem nenašel žádná omezení, která bych mohl vyřešit přechodem na Android.

Vyzvánění to není, to jednak nemám potřebu dělat, jednak to na tom Applu udělat jde. Nainstalovat jednou zakoupenou aplikaci, která není na App Storu také nemám potřebu dělat, navíc to na tom Applu udělat jde. V tom Vašem modelovém případě, kdy výrobce přestal podporovat aplikaci, tak jak byste to vyřešil v případě Androidu? Jestli to nepodporuje, zmizelo to ze Storu, kde byste sehnal to APK? Jestli to nepodporuje, tak by pravděpodobně nebylo ani na stránkách výrobce.
Odpovědět1  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.