Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Prodeje Qimondy klesají, ztráta se však snižuje

26.7.2008, Pavel Boček, aktualita
Prodeje Qimondy klesají, ztráta se však snižuje
Ceny pamětí DRAM i Flash jsou stále neúměrně nízké, v rozporu se snížením výroby tak cena zařízení využívající tyto produkty v uplynulých mnoha měsících klesaly. V poslední době však již stagnují a lze očekávat nárůst ceny DDR2 DRAM čipů....
Ceny pamětí DRAM i Flash jsou stále neúměrně nízké, v rozporu se snížením výroby tak cena zařízení využívající tyto produkty v uplynulých mnoha měsících klesaly. V poslední době však již stagnují a lze očekávat nárůst ceny DDR2 DRAM čipů. Mnoho výrobců (kromě těch největších, kteří vyrábějí i spoustu jiných zařízení či sami své čipy používají, např. Samsung) je však již více jak rok ve ztrátě, například německá Qimonda. Té meziročně klesly prodeje témeř o polovinu (48 %) ze 740 milionů Eur na 384 milionů, ačkoli hrubá ztráta se zvýšila pouze o 63 milionů, z 323 na 386 milionů Eur. Čistá ztráta tak dosáhla 401 milionů (1,17 Eura na akcii) oproti 218 milionům (64 centů) v minulém roce.


O odběr GDDR5 čipů se Qimonda nemusí bát

Ve srovnání s předchozím čtvrtletím prodeje sice také klesly (bylo to 412 milionů), avšak hrubá ztráta se snížila, v minulém čtvrtletí to bylo 468 milionů; čistá ztráta tehdy dosáhla 482 milionů. Za celá tři čtvrtletí klesly prodeje o 55 % oproti stejnému období v roce 2006 a 2007 a to na 1,309 miliardy, hrubá ztráta tak dosáhla 1,444 miliardy, čistá ztráta 1,481 miliardy (4,33 Eura na akcii). V minulém finančním roce přitom byla v tomto období Qimonda ještě v zisku, ač jen 16 milionů Eur (pět centů na akcii).

Z prodaných čipů šlo 32 % do Severní Ameriky, 16 se prodalo v Evropě, 41 % v Asii a pacifické oblasti a 11 % v Japonsku. Podle vyjádření prezidenta a generálního ředitele Qimondy, Kin Wah Loha, společnost výrazně pokročila s redukcí nákladů a zlepšením produktivity (minimálně o 20 %), což se má projevit v příštích čtvrtletích. Uzavřeny také byly málo produktivní výroby a většina provozů přešla na 80nm a 75nm výrobní technologii, přičem proces se má ještě urychlit. V září také má být předveden první 65nm technologií vyráběný 1Gb čip, pro který již byla získána validace od Intelu.

Zdroj: Qimonda