Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Programovatelná robotická kůže rozpohybuje i plyšáka

22.9.2018, Kateřina Hoferková, aktualita
Programovatelná robotická kůže rozpohybuje i plyšáka
Robotická kůže v podobě nejrůznějších návleků dokáže proměnit celou škálu různých předmětů v pohybující se roboty. Za projektem stojí tým z Yale University, který tímto způsobem rozchodil i plyšáka. 
Tým z Yale University chtěl vytvořit robotické zařízení, které bude moct nabývat různých tvarů a mít mnoho využití. S tímto cílem vznikla programovatelná robotická "kůže", která dokáže obyčejný předmět proměnit v robota. Například plyšovému poníkovi stačí jen nasadit návleky na nohy a může se začít pohybovat. 
 
Na elastický materiál vědci umístili senzory a pohony, díky kterým obyčejné věci ožijí. Robotické zařízení je programovatelné, takže je možné přimět například plyšáka dělat různé pohyby. Záleží také na způsobu, jakým je robotický návlek na předmět nasazen, kombinace několika může také mnoho změnit a vytvořit složitější pohyby. Způsobů využití je tedy celá řada, ukázky je možné zhlédnout ve videu, které univerzita zveřejnila. 
 
 
Tvůrci vidí výhodu především v tom, že robotický návlek je možné nasadit na jeden předmět a po vykonání daného úkolu jej hned sundat a umístit na jinou věc ke splnění jiné činnosti. Zařízení se také dá upevnit na oblečení, kde bude pomáhat lidem v držení těla či pohybu jako robotický exoskeleton. Technologie byla původně vyvinuta pro NASA, takže může být užitečná k vytváření robotů ve vesmíru. 
 
Díky programovatelné robotické kůži by se tvorba robota měla stát méně nákladnou, protože jedno zařízení lze použít na více způsobů a nebude třeba mít několik specializovaných robotů. Než ale bude výrobek určen ke komerčnímu použití, ještě nějaký čas uplyne. 
 
Zdroj: engadget.com