Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Prohlížeč Zen je zaměřený na soukromí a postaven na Firefoxu

4.9.2024, Milan Šurkala, aktualita
Prohlížeč Zen je zaměřený na soukromí a postaven na Firefoxu
Na trhu s prohlížeči máme nového hráče. Je jím prohlížeč Zen, který je poslední dva měsíce k dispozici v alpha verzích. Je postaven na základě Mozilly Firefox a soustředit se chce především na soukromí.
Na trhu s prohlížeči máme už roky dominanci browseru Google Chrome. Ten si obvykle drží necelých 65 %, přičemž v poslední době se daří prohlížeči Microsoft Edge, který stoupl už ke 14 %. Safari je na cca 9 % a teprve na čtvrtém místě je Mozilla Firefox s cca 6-7 % (zajímavé je však, že v nedávné anketě na SHW měl Firefox u čtenářů 60% zastoupení). Další prohlížeče už paběrkují s nízkými jednotkami procent, případně desetinkami. Nijak zvlášť neprorazil ani prohlížeč Brave, který se soustředí na co největší soukromí. A právě to má být devizou nového prohlížeče Zen. Jeho první alpha verze 1.0.0-a.1 vyšla v polovině letošního července a nyní tu máme už verzi 1.0.0-a.35. Je tedy hodně aktivně vyvíjen.
 
Zajímavé je na něm to, že zatímco většina prohlížečů je postavena na základě jádra Chromium, Zen má svůj původ v Mozille Firefox. Je open-source, podporuje automatické aktualizace, má mít jednoduché UI, které je uživatelsky bohatě konfigurovatelné. Nepříliš tradiční jsou vertikální panely, zajímavostí je Split View, který umožňuje zobrazit dvě stránky v jednom okně vedle sebe. Bezpečnost a soukromí má být zajištěno ochranou proti sledování, která minimalizuje sbírání dat o uživateli. Compact Mode pak umožňuje schovat značnou část UI prohlížeče, aby zbylo co nejvíce místa pro stránku. Zen Alpha si lze stáhnout na stránkách zen-browser.app.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.