Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
13.2.2002, Štěpán Mrázek, článek
Firma Promise uvádí nový RAID řadič určený pro 66 MHz sběrnici PCI, velkou výhodou tohoto řadiče je vyšší průchodnost dat, otázkou ovšem je...
Milan Roubal | 27.2.200219:25

Bohuzel ne kazdy ma dost penez na to postavit si vykone velkokapacitni uloziste. Dneska na Ide udelate 0,5 TB na TX2 za par korun, zkuste si to spocitat na SCSI. Tam je cena o rad jinde.

Odpovědět0  0
Radek Štrébl | 13.2.200219:33

Spíše bych nechápal jakekoliv jiné řešení. Vzhledem k (ne)spolehlivosti soucasnych IDE disku snad ani jine řešení než RAID 0+1 nepřipadá v úvahu, pro RAID 1 nebo nastaveni bez pouziti RAIDu asi nemusim kupovat ne zrovna levny RAID řadič a RAID0 se da použít snad jedině na swap-disk, jinak to snad ani nema cenu instalovat, protože Vám tak na 80% jeden z disků brzy umře (alespoň takové mám osobní zkušenosti). Dnešní disky uplně z přehledem zvladnou cca 30 MB/s zapis, takze pokud pouzijete RAID0+1, tj. 4 disky, musite přes PCI do řadiče dostat minimalne cca 120 MB/s, a to uz vubec nemluvim o cteni, IDE disk dnes zvladne cca 50MB/s, takze pokud jste takovy blazen, ze pouzijete 4 disky na RAID0, budete potrebovat cca 200MB/s na PCI. To uz zcela logicky 33MHz PCI nezvladne, prakticky se z 33MHz PCI da dostat max. 85MB/s, coz jak je videt nemusi stacit. Navic ma 66MHz PCI polovicni latencni doby, takze se zvysuje celkova vyteznost i propustnost radice.Takze podtrzeno shrnuto, 66MHz PCI neni jen "velkou vyhodou" ale primo nezbytnosti, pokud Vam jde o maximalizaci vykonu. Navic by jsem rad upozornil, ze podporou PCI 66MHz disponuji i mnohem starsi radice rady TX2,TX4 a mozna i dalsi. Behem tydne ci dvou budu (zalezi, kdy INTEL doda 1.8GHz XEONy) bud mit k dispozici PC s PCI 66MHz a Promise TX2/100 radic s celkem 4 IBM disky, takze to muzu otestovat v praxi.
P.S.: Zjistil jsem, ze ceska klavesnice mne zpomaluje asi o 90% v psani, takze sorry za tu castecnou interpunkci.

Odpovědět0  0
Štěpán Mrázek | 14.2.200214:35

Pokud jsem měl vidět porovnání výslekdů IDE RAID tak v žádném případě nárůst výkonu s nárůstem počtu disků není lineární, ale degresivní. Druhá věc, v oblasti pro kterou má smysl využívat takovéto výkony jedpoznačně dominují SCSI disky ! Časem se pravděpodobně IDE RAID stane běžnou záležitostí na méně výkoných serverech a pracovních stanicích, ale v této době je mylsím na 66 MHz RAID IDE příliž brzy.

Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.