Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Propojení kapesního počítače a mobilu (1)

11.12.2001, Rostislav Hučka, článek
Propojení kapesního počítače a mobilu (1)
Dnešním článkem zahajujeme seriál jehož tématem je propojení kapesního počítače a mobilního telefonu. První článek začíná poněkud obecně od teorie a postupně se propracujeme až k praktické konstrukci kabelů a komunikaci přes IrDA rozhraní.
Kapitoly článku:
Modemy a jejich konfigurace

Nyní máme modem připojený k počítači a můžeme začít přenášet data. Je tedy nejvyšší čas přesvědčit modem aby dělal co chceme my a ne co chce on. Ke komunikaci se používají tzv. AT příkazy, což jsou textové řetězce, sloužící k nastavení modemu a navázání spojení. Uživatelé modemů ve Windows jsou částečně nutnosti znát základní AT příkazy ušetřeni, neboť všechny nestandardní a nastavovací příkazy, které jsou nutné pro sestavení přenosu dat, jsou uvedeny v "driveru" modemu, přesněji v souboru *.inf. Pokud však náhodou něco nefunguje, bez základních znalostí AT příkazů se stejně neobejdeme. Typickým příkladem je vynucení používání protokolu V.34 u 56k modemů při nekvalitní telefonní lince.

Bývá dobrým zvykem výrobců čipsetů pro modemy a modemů vůbec dávat jako příslušenství k modemu přehled převážné většiny AT příkazů, které modem zná. Výrobci mobilních telefonů se bohužel s tímto neobtěžují, takže kromě standardních AT příkazů, které však v převážné většině stačí, jste odkázáni na neoficiální zdroje či vlastní experimenty.

Pokud se chcete s použitím AT příkazů obeznámit více či řešit nějaké problémy v komunikaci mezi počítačem a modemem, doporučuji použít libovolný terminálový program s přímým přístupem na sériový port. Ve Windows vyhoví Hyperterminál dodávaný s Windows, pro PalmOS můžete použít třeba freewarový ptelnet. U Hyperterminálu musíte nastavit připojení na sériový port, kde je modem připojen, nikoli modem jako zařízení z Windows. Korektní funkčnost spojení prověříte vždy tak, že v Hyperterminálu napíšete AT a odešlete. Pokud je modem připraven a připojen, odpoví OK. Žádná odpověď nebo odpověď ERROR znamená chybné připojení nebo nastavení připojení počítače k modemu. Přehled AT příkazů najdete v příručce ke svému modemu, přehled základních společných AT příkazů se dá nalézt například na stránce http://users.primushost.com/~breed/atcmds.html.

Pomocí AT příkazů se rovněž konfigurují i S registry, což jsou řídící registry modemu. Jejich obsah se dá vypsat příkazem ATSnn? a změnit příkazem ATSnn=xx, kde nn je číslo S registru a xx hodnota kterou chceme uložit. Hodnoty xx jsou v převážné většině typu byte (0 -255) případně integer (0-65536). Přehled funkcí S registrů opět naleznete v manuálu k modemu. U mobilních telefonů se tento způsob konfigurace používá málo a výrobci většinou dávají přednost nastavení pomocí menu přístroje.

Každý modem má dva módy ve kterým může pracovat: Konfigurační mód pro zadávání AT příkazů a online mód pro vlastní přenos dat. Po sestavení spojení příkazem ATDnnnnnn (nnnnnn je telefonní číslo volaného modemu) se modem přepne do online módu (příkazy nelze zadávat). Do příkazového módu se dá přepnout příkazem +++ a zpět do online módu pak příkazem ATO.

Předchozí odstavec z části připomíná hraní a z části zoufalou snahu něco zprovoznit, nicméně z vlastní zkušenosti doporučuji každému zkusit si to. Veškeré zkušenosti takto poměrně snadno získané určitě zúročíte při tvorbě init-stringu, který nastaví modem či mobil optimálně pro vaše použití. Init-string je řetězec AT příkazů, které se mají provést před tím, než je modem připraven vytáčet. Sestavuje se z libovolného množství AT příkazů, které se řadí jeden za druhý. Prefix AT se používá pouze u prvního z nich, další se pak řadí jeden za druhý bez mezer a bez prefixů AT. Postup vytvoření optimálního init-stringu je mnohdy zdlouhavý a je spojen se nezbytnými experimenty, nicméně každému z vás vřele doporučuji podstoupit toto hledání, neboť odměnou může být zvýšení přenosového výkonu o desítky procent či zvýšení stability nebo zkrácení doby sestavení spojení.

Pozn. V příští části seriálu už zkusíme praktickou konstrukci kabelu pro připojení kapesního PC k mobilu.