Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Propojení kapesního počítače a mobilu (2)

18.12.2001, Rostislav Hučka, článek
Propojení kapesního počítače a mobilu (2)
Minule jsme se probili méně záživnou částí tohoto seriálu a nyní se vrhneme do žhavé praxe. Dnes se budeme zabývat návrhem datového kabelu obecně pro libovolný mobil s možností přenosu dat a libovolný počítač.
Převodník napěťových úrovní můžeme napájet buď z nevyužitých linek sériového portu, nebo z napájecího výstupu kapesního počítače či mobilu. Napájení z nevyužitých linek sériového portu je možné použít pouze u stolního PC nebo notebooku, ale i tam vřele doporučuji vyzkoušet, zda vámi otestovaný kabel na vašem počítači funguje i na jiném, neboť to zdaleka pravidlem není. Přestože se tento způsob napájení poměrně často používá, doporučuji jej používat co nejméně, neboť z hlediska spolehlivosti a reprodukovatelnosti vašeho návrhu není nejlepší.

Návrh napájecích obvodů pro napájení z nevyužitých linek sériového portu

Samotná konstrukce tohoto typu napájecích obvodů je velice jednoduchá, viz obr. 4.


Obr. 4 - Napájení z nevyužitých linek sériového portu

Nevyužité linky se připojí přes ochranné diody na filtrační kondenzátor C1. Jako ochranné diody jsou vhodné Shottkyho diody, které mají nižší úbytek napětí v propustném směru (asi 0,25 V) než klasické křemíkové diody (asi 0,6 V). Napětí nasbírané na tomto kondenzátoru pak převedeme na požadované napětí 5 nebo 3,3 V pomocí integrovaného stabilizátoru. Vzhledem k tomu, že napětí na linkách sériového portu může při zatížení docela značně poklesnout doporučuji používat na místě stabilizátoru obvod LE50ABZ nebo ekvivalentní pro požadované napětí 5V. Pro 3,3 V pak obvod LE33ABZ nebo vhodný ekvivalent. Tyto stabilizátory se označují jako low-drop, což znamená že mají nízký úbytek napětí. Dokumentaci k těmto stabilizátorům si můžete stáhnout od ST Microelectronics na adrese:

http://eu.st.com/stonline/books/pdf/docs/2573.pdf

V krajní nouzi můžete použít i klasický pevný stabilizátor 78L05, ale s velkou pravděpodobností narazíte na nejrůznější obtíže, které jsou způsobeny právě velkým úbytkem napětí na stabilizátoru.

Návrh napájecích obvodů pro napájení z baterie mobilu nebo kapesního počítače, napájecí napětí je vyšší než požadované

Napájecí napětí dostupné z mobilů nebo z kapesních počítačů bývá v intervalu od 3 do 4 V, takže pokud potřebujete napájet převodník úrovní CMOS a RS-232C máte vyhráno. Podle velikosti vstupního napětí zapojíte jednu nebo dvě křemíkové diody v sérii do napájecího přívodu převodníku napěťových úrovní a to je vše. V zápalu radosti nezapomeňte zkontrolovat napájecí napětí samotného převodníku které nesmí být vyšší než 3,3 V. Doporučuji nabít baterii v počítači na maximum a pak provádět toto měření, neboť napětí na výstupu pro napájení externích zařízení se může měnit podle aktuálního stavu baterie v přístroji.

Návrh napájecích obvodů pro napájení z baterie mobilu nebo kapesního počítače, napájecí napětí je nižší než požadované

Tak tohle bude trochu problém, ale vzhledem k tomu, že už jste ostřílení konstruktéři určitě se řešení najde. V praxi budete potřebovat obvod podle obr. 5 pro získání napájecího napětí 5V, tedy pro převodníky úrovní TTL a RS-232C nebo TTL a CMOS.

Obvod na obr. 5 je nábojová pumpa, která má na výstupu napětí U2. Toto napětí se dá vypočíst podle vztahu U2=2(U1-UD), kde UD je úbytek napětí na použité diodě a U1 je vstupní napětí. Za UD můžete dosadit buď 0,6 V nebo 0,25 V. Pokud vám s jedním z těchto napětí vyjde výstupní napětí 5 V, tak máte návrh hotový. Jestliže jste dosadil 0,6 V, do zapojení dáte běžné křemíkové diody. V případě dosazení 0,25 V do zapojení přijdou Shottkyho diody.


Obr. 5 - Získání napájení 5 V z nižšího napětí pomocí nábojové pumpy

Z vlastní zkušenosti ještě doporučuji na výstup zařadit ochrannou Zenerovu diodu D3 se Zenerovým napětím 5,1 V. Další informace o integrovaném obvodu ICL 7660 můžete získat v dokumentaci od výrobce na adrese:

http://www.intersil.com/data/fn/fn3/fn3072/FN3072.pdf

Pokud vám i s klasickými diodami vychází napětí vyšší než 5 V můžete buď použít opět integrovaný stabilizátor s nízkým úbytkem napětí (LE50ABZ), což je po elektrikářské stránce asi nejlepší řešení. Pokud máte chuť experimentovat, můžete zkusit napájecí obvod vynechat a převodník napájet nižším napětím než požadovaných 5 V přímo ze zdroje. Převodník MAX 232 může pracovat od 3,8 V (zjištěno experimentálně, berte to jen jako orientační hodnotu), ale musíte počítat s nižšími napěťovými úrovněmi na výstupech jak RS-232C (zde to většinou moc nevadí), tak i TTL, kde to bývá kritičtější. Tento postup sice není úplně korektní, nicméně pro připojená zařízení nepředstavuje žádné riziko, takže proč jej nezkusit.

Tak a to je pro dnešek všechno. Dnes jste vstřebali veškeré potřebné znalosti pro konstrukci datových kabelů a už vám nic nebrání pustit se do návrhu. Pokud už víte, jaké napěťové úrovně používá váš kapesní počítač i mobil a máte představu z čeho budete kabel napájet, můžete se již nyní vrhnout do stavby kabelu sami. V příštím díle přineseme potřebné údaje o nejběžnějších počítačích a mobilech, ve kterých určitě najdete váš vlastní počítač i mobil. A pokud náhodou ne, naučíte se, jak si tyto hodnoty změřit běžným multimetrem na přímo na počítači nebo mobilu. Nakonec se ještě dozvíte, jak kabely testovat bez rizika poškození připojených přístrojů.