Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Propojení kapesního počítače a mobilu (3)

2.1.2002, Rostislav Hučka, článek
Propojení kapesního počítače a mobilu (3)
Konečně jsme dospěli na konec seriálu o datových kabelech pro připojení kapesních počítačů k mobilům. Dnes se naučíte, jak zjistit pomocí běžného multimetru úrovně používané jednotlivými přístroji a jak zvolit vhodný zdroj napájení pro váš kabel.....
Konečně jsme dospěli na konec seriálu o datových kabelech pro připojení kapesních počítačů k mobilům. Dnes se naučíte, jak zjistit pomocí běžného multimetru úrovně používané jednotlivými přístroji a jak zvolit vhodný zdroj napájení pro váš kabel. Dále se dozvíte, jak kabel testovat, abyste co nejméně ohrozili váš kapesní počítač či mobil. V poslední části pak naleznete potřebné informace o nejběžnějších mobilech a kapesních počítačích. Tento seznam si nečiní nárok být úplný, takže doufám v angažovanost vás čtenářů, abych podle vašich zkušeností mohl napsat "bonusový" díl tohoto seriálu, kde bych rád shrnul vaše poznatky.

Určení napěťových úrovní

V minulém díle seriálu jsem popsal tři různé systémy napěťových úrovní, které se u kapesních počítačů a mobilů používají. Ale jak je jen podle přístroje bez dokumentace rozlišit? Úrovně RS-232C identifikujete snadno, pokud máte k dispozici kabel pro připojení k PC na sériový port. Jestliže je přístroj galvanicky propojen (ohmmetrem naměříte na propojovacích vodičích kabelu odpor méně než 5 ohmů, propojovací kabel jsou jen konektory s dráty bez elektroniky) se sériovým portem PC, používá napěťové úrovně RS-232C. Toto tvrzení je možno chápat jako větu v matematickém slova smyslu (viz předchozí díl tohoto seriálu).

Pokud kabel k PC k dispozici nemáte, změřte napětí na vývodech RX a TX. Pokud alespoň na jednom z nich naměříte napětí větší než 8 V, přístroj rovněž používá úrovně RS-232C. Když vyšetřovaný přístroj nepoužívá úrovně RS-232C, pak zbývá rozlišit, zda používá úrovně TTL nebo CMOS. Zde je situace trochu nepřehledná, protože výrobci kapesních počítačů i mobilů používají někdy úrovně, které leží mezi úrovněmi TTL a CMOS. Jestliže nemáme žádné vodítko v dokumentaci, změříme napětí na vývodech TX a RX zkoumaného přístroje a vybereme větší z nich (napětí na RX může být nulové). Pokud je takto změřené napětí vyšší než 3,8 V, můžeme předpokládat, že přístroj používá úrovně TTL a pokud je menší pak úrovně CMOS.

Pokud si stále nejsme jistí, zda přístroj používá úrovně TTL nebo CMOS, doporučuji nejprve kabel testovat s připojenými Zenerovými diodami na konci, kde je připojený "podezřelý" přístroj. Použijte dvě Zenerovy diody se Zenerovým napětím UZ=2,7 V, anodu připojte na zem (GND) a katodu jedné na RX a druhé na TX přístroje, viz obr. 1. Pokud takto upravený kabel funguje, přístroj používá úrovně CMOS, pokud ne pak vyžaduje úrovně TTL. Při odpojování Zenerových diod doporučuji nejvyšší opatrnost, měli byste si být naprosto jisti, že kabel je funkční a "problém" je tedy pouze ve snížených napěťových úrovních. Nejbezpečnější je kabel před odpojením Zenerových diod zkusit se známým přístrojem, který používá buď úrovně CMOS (diody zůstávají zapojeny) a nebo úrovně TTL (diody odpojit).


Obr. 1 - Omezení výstupních napěťových úrovní pomocí Zenerových diod