Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Propojení kapesního počítače a mobilu (3)

2.1.2002, Rostislav Hučka, článek
Propojení kapesního počítače a mobilu (3)
Konečně jsme dospěli na konec seriálu o datových kabelech pro připojení kapesních počítačů k mobilům. Dnes se naučíte, jak zjistit pomocí běžného multimetru úrovně používané jednotlivými přístroji a jak zvolit vhodný zdroj napájení pro váš kabel.....
Určení zdroje napájení

Jak již bylo řečeno v minulém díle tohoto seriálu, pokud kabely obsahují převodník napěťových úrovní, potřebují i zdroj napájecího napětí. V praxi je možno kabel napájet buď z počítače nebo z mobilu. Napájení z externího zdroje zde uvažuji jen pro účely testování, pro praktické používání kabelu je externí napájení samozřejmě nevhodné.

V návrhu napájení kabelu doporučuji dát vždy přednost napájení kabelu z počítače. Na napájecích výstupech kapesních počítačů je buď k dispozici stabilizované napětí nebo je napájecí vývod přímo propojen s baterií počítače. Vzhledem ke konstantnímu proudovému odběru počítače a používanému typu baterie (většinou Li-Ion) je napětí na přímém výstupu z baterie poměrně stabilní a kolísá nanejvýš o několik desetin voltu, což pro napájení převodníků napěťových úrovní postačuje i bez stabilizace.

Pokud z nějakého důvodu nemůžete použít napájení z počítače (např. používáte pro připojení kolébku či kabel pro synchronizaci s PC, kde není vyvedeno napájení) použijte výstup pro napájení příslušenství na mobilu, je-li ovšem vyveden. Pozor, tyto výstupy nemají příliš velkou zatížitelnost a při větší zátěži (někdy už nad 10 mA) se mohou chovat nedefinovaně. V takovém případě doporučuji kabel testovat s externím napájením a až po oživení začít testovat napájení z mobilu.

Oživování kabelů

Přestože datové kabely nejsou komplikovaná zařízení, doporučuji je oživovat po částech podle následujícího návodu. Datová rozhraní mobilů i kapesních počítačů jsou poměrně choulostivá a přivedení nevhodného vnějšího napětí může přístroje nevratně poškodit.

Postup oživování:

1) Sestavte navržený kabel, připojte napájení, ale nepřipojujte datová rozhraní. Pokud si nejste jisti zdrojem napájecího napětí, můžete použít pro účely testování externí zdroj napětí. Namísto napájení 3,3 V můžete použít dvě tužkové baterie zapojené v sérii, 5 V pak můžete nahradit třemi tužkovými bateriemi v sérii.

2) Zkontrolujte voltmetrem napájecí napětí převodníků úrovní. Mělo by být přibližně 3,3 V nebo 5 V podle konkrétního návrhu.

3) Pokud používáte obvody MAX 232 nebo MAX 3232, změřte napětí mezi vývody 2 a 15, 6 a 15. Mělo by být +(8 - 10) V na vývodech 2 a 15, -(8 - 10) V na vývodech 6 a 15. Záporný pól voltmetru je vždy na vývodu 15.

4) Změřte miliampérmetrem odebíraný proud ze zdroje. V žádném případě by neměl být větší než 20 mA.

5) Změřte voltmetrem napětí na datových výstupech pro připojení k mobilu. Napětí nesmí překročit 3,3 resp. 5 V podle používaných úrovní.

Pracuje vámi vyrobený kabel podle těchto pěti bodů? Pokud ano, gratuluji. Pokud ne, hledejte někde svod (obvykle zapadlá kulička cínu), špatný spoj či chybně zapojenou součástku ve vašem obvodu. Po odstranění závady opakujte oživovací postup od začátku až do úspěšného konce.

Nyní už jste téměř u konce s vývojem i testováním, můžete připojit datové vodiče a zkusit první spojení. Pokud víte jak, můžete si již nyní vytvořit normální vytáčené spojení a zkusit první mobilní přístup na internet. Pokud si však nejste úplně jistý, nainstalujte si vhodný terminálový program (viz první díl tohoto seriálu) a zkuste komunikovat s modemem pomocí AT příkazů (detailně popsáno rovněž v prvním díle). Pokud máte problémy (modem neodpovídá), zkontrolujte nastavení sériové komunikace v terminálovém programu a hlavně prověřte správnost zapojení datových vodičů a případných pomocných obvodů.

Pozn.: Pro mobily které vyžadují instalaci softwarového modemu nelze tento postup použít a musíte rovnou vytvořit vytáčené spojení. Softwarové modemy však k tomu aby se vytočilo číslo a sestavilo spojení nevyžadují init-string, i když většinou vhodný init-string zlepší rychlost navázání spojení i přenosu dat.