Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Propojení kapesního počítače a mobilu (3)

2.1.2002, Rostislav Hučka, článek
Propojení kapesního počítače a mobilu (3)
Konečně jsme dospěli na konec seriálu o datových kabelech pro připojení kapesních počítačů k mobilům. Dnes se naučíte, jak zjistit pomocí běžného multimetru úrovně používané jednotlivými přístroji a jak zvolit vhodný zdroj napájení pro váš kabel.....
Přehled vlastností mobilních telefonů

Alcatel 50x, 70x

Úrovně: CMOS
Napájecí výstup: 5V na vývodu č. 4
Rychlost: asi 19200 bit/s
Init-string: AT&FV1E0&D2&C0S0=0


Obr. 10 - Zapojení systémového konektoru Alcatel 50x a 70x.

Konektor je fyzicky zaměnitelný s konektorem na libovolný Alcatel db. Na obrázku je pohled zespoda na systémový konektor, klávesnice je směrem nahoru. Rezistor 6k8 slouží k aktivaci datových funkcí.

Bosch 908, 909

Úrovně: TTL
Napájecí výstup: není
Rychlost: 19200 bit/s
Init-string: AT&F&K0


Obr. 11 - Zapojení systémového konektoru pro Bosch 908 a 909

Datové rozhraní telefonů Bosch je dost nestandardní. Pomocí zapojení na obr. 4 můžete připojit telefon Bosch k počítači s úrovněmi TTL nebo k převodníku z úrovní TTL na RS-232C. Telefon používá hardware flow-control, musíte tedy pro připojení použít pět drátů. Propojka mezi vývody 3 a 6 slouží k aktivaci modemu v telefonu.

Ericsson do T18

Úrovně: TTL
Napájecí výstup: 5 V na vývodu č. 8
Rychlost: 9600 bit/s
Init-string: není třeba


Obr. 12 - Zapojení systémového konektoru pro Ericsson 8xx, Axxxx, T10, T18

Ericsson od T20

Úrovně: CMOS
Napájecí výstup: 3,3 V na vývodu č. 11
Rychlost: 9600 bit/s
Init-string: není třeba


Obr. 13 - Zapojení systémového konektoru pro Ericsson T20 a vyšší.

Pozn.: Propojením vývodů 9 a 11 se aktivují datové funkce telefonu.

Nokia 5110, 6110, 6150

Úrovně: CMOS
Napájecí výstup: není
Rychlost: 9600 bit/s
Init-string: není třeba


Obr. 14 - Zapojení systémového konektoru pro telefony Nokia 5110, 6110, 6150

Pro používání datových přenosů na telefonech Nokia a Ericsson bez hardwarového modemu je potřeba softwarový modem TDK Global Pulse, který si můžete stáhnout ze stránek http://campus.fortunecity.com/lawns/288/palmsw.html

Siemens C35i, M35i

Úrovně: TTL
Napájecí výstup: vývod č. 4 je připojen přímo na baterii telefonu, napětí značně kolísá
Rychlost 19200 bit/s
Init-string: ATZ^M


Obr. 15 - Zapojení systémového konektoru pro telefony Siemens

Jakmile se vám povede navázat vytáčené spojení přes váš kabel, zkuste za init-string připsat +CBST=71,0,1;+DS=3, pokud nemáte žádný init-string, tak na jeho místo vložte AT+CBST=71,0,1;+DS=3. Tento řetězec aktivuje u většiny telefonů softwarovou kompresi V110, která značně zrychlí přenos ASCII dat (e-mail, web, wap). U převážné většiny telefonů rovněž zvýší rychlost sestavení spojení.

Se zde popisovaných telefonů kompresi V110 patrně nepodporuje Siemens C35i a M35i, dražší telefony Siemens řady S V110 samozřejmě podporují (jak přes kabel tak i přes infraport).

Pokud jste poctivě dočetli tento seriál až sem, tak vám gratuluji, neboť s velkou pravděpodobností si zvládnete kabel podle svých požadavků navrhnout a vyrobit. Veškeré používané součástky jsou běžně dostupné a můžete si je koupit v každém obchodě s elektronickými součástkami. Konektory pro mobily jsou dostupné hůře, nicméně při troše snahy se sehnat dají. Potíž je zatím s konektory pro kapesní počítače. V současné době je má v katalogu pouze ostravská firma Hadex (http://www.hadex.cz), kde si je můžete i přes internet objednat a nechat poslat na dobírku. Konektory pro kapesní počítače se však dovážejí v poměrně malém množství, takže jsou dost často vyprodány a dodací lhůty mohou být měsíc i více. Pro účely vyzkoušení funkčnosti kabelu však nepotřebujete konektor, postačí vám synchronizační kabel nebo kolébka na sériový port. Dokumentaci k zapojení kolébek pro kapesní počítače Palm si můžete stáhnout zde z oficiální dokumentace http://www.palmos.com/dev/tech/palmhardware.

Na závěr mě nezbývá než popřát všem, kteří můj seriál dočetli až do konce a hlavně těm, které jsem přesvědčil pro stavbu kabelu, mnoho štěstí a hlavně mnoho bezchybně přenesených bajtů.