Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Protichůdné informace o Arrow Lake, jedny mluví o zpoždění do prosince, jiné potvrzují říjen

15.7.2024, Milan Šurkala, aktualita
Protichůdné informace o Arrow Lake, jedny mluví o zpoždění do prosince, jiné potvrzují říjen
Procesory Intel Arrow Lake-S by měly přijít na trh ještě letos, ale neví se přesně kdy. Máme tu možnost, že se tak stane až v prosinci a budou mít jen velmi krátkou dobu prodejů před Vánoci. Jiné ale potvrzují říjen.
AMD i Intel letos uvedou do prodeje své zbrusu nové procesorové architektury v mobilních i desktopových variantách. AMD už svůj Zen 5 a procesory Ryzen 9000 představilo, nicméně do prodeje půjdou zhruba za 2 týdny koncem července. Navíc se spekuluje o tom, že by se herní modely 9000X3D s 3D V-Cache mohly začít prodávat někdy na přelomu září a října. Otázkou je, co Intel.
 
Už delší dobu to vypadalo, že jeho Arrow Lake-S nepřijdou na pulty obchodů dříve než v říjnu, a měly tak dát novým herním Ryzenům pár týdnů náskok (a běžným čtvrt roku). Je pravděpodobné, že představené budou na velké prezentaci Intelu v září, ale dostupnost je stále neznámou. Dostupnost totiž Intel přesněji nezmiňoval, jedinou oficiální informací je, že by se tak mělo stát do konce letošního roku. Zatímco se však dosud předpokládal zmiňovaný říjen, další úniky přináší informaci o dostupnosti až v prosinci, čímž by Intel daroval AMD nejen pár týdnů, ale rovnou skoro celou předvánoční sezónu.
 
Tyto zákulisní informace (autorem je leaker HXL) totiž počítají s tím, že Intel bude mít připraveny inženýrské vzorky (pozdější QS) až koncem září nebo začátkem října ve 40. týdnu, což by dostupnost posouvalo na prosinec. Faktem nicméně je, že nějaké testy inženýrských vzorků (dřívější ES) jsme tu už v minulosti měli. Jiné zákulisní informace (leaker Jaykihn i další) totiž dodnes trvají na tom, že by se Arrow Lake-S měl objevit na pultech obchodů ještě v říjnu, a to na jeho konci. A podle těchto dalších informací by nemělo dojít ke zpoždění, nýbrž k uvedení inženýrských vzorků QS ve 34.-36. týdnu, tedy v druhé polovině srpna, což by dostupnost nechávalo na očekávaném konci října. Zpoždění tedy nemáme potvrzeno, spíše to vypadá naopak, že k němu nedojde (a někteří tak mluví dokonce o uspíšení), ale i kdyby k němu opravdu došlo, pořád by splňovalo Intelem slibovaný konec roku 2024. Tyto informace se týkají procesorů Core Ultra 200K, tedy výkonných modelů se 125W PBP a konfigurací 8P+16E.
 
Arrow Lake-S by měl být k dispozici také jako 6P+8E s 65W PBP, kde Intel možná využije svůj proces Intel 20A, zatímco výše zmíněné modely by určitě mělo vyrábět TSMC. V tomto případě se ale vždy očekávalo pozdější uvedení než modelů 200K a na tom se setrvává. Zde je možné uvedení v lednu na CES 2025 nebo možná až počátek února. QS totiž mají být plánovány na 49. týden, což je počátek prosince, takže je otázkou, zda by se dostupnost stihla vyřešit do začátku ledna.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.