Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Průvodce koupí cenově výhodného PC pro červenec

19.7.2005, Milan Šurkala, článek
Průvodce koupí cenově výhodného PC pro červenec
Jednoho dne zjistíte, že vaše mašina už není to, co bývala, a je nutno ji vylepšit, nebo rovnou vyměnit. Máte-li tento problém, snad vám pomůže náš cenový přehled komponent s jejich stručným popisem. Najdete zde i vzorové sestavy pro 3 cenové kategorie.
Zde naleznete závěrečné shrnutí vybraných komponent do naší dvacetitisícové sestavy. Netvrdím, že jsou to ty nejlepší možnosti a jediné, ale že by nebylo špatné z nich vycházet a případně dle vlastních priorit někde přidat, někde ubrat,... Někdo třeba převádí videa (potřebuje lepší procesor), někdo zase hraje hry (tu se mu zase více vyplatí investice do grafiky než do procesoru), někdo je notorický stahovač a tak se mu hodí větší disk.

Cenové shrnutí




K daným sestavám. Volil jsem podobně rychlé procesory, Celerony 2,53Ghz a Sempron 2600+. Pro S754 jsem radši sáhl po Sempronu 2800+, který má 256kB L2 cache. A ani není o tolik dražší. Přestože cena pamětí příjemně klesá dolů, zvolil jsem 512MB. Větší paměť by vám za peníze navíc nepřinesla tolik užitku. Co se týče pamětí, do sestavy s LGA775 jsem nedával paměti DDR2 z důvodu jejich stále vyšší ceny. Navíc Celerony nevyužijí ani potenciál DDR400 pamětí, natož DDR2 533MHz modulů. Jestliže nepotřebujete modem, odečtěte si 400Kč.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.