Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Průvodce koupí cenově výhodného PC pro červenec

19.7.2005, Milan Šurkala, článek
Průvodce koupí cenově výhodného PC pro červenec
Jednoho dne zjistíte, že vaše mašina už není to, co bývala, a je nutno ji vylepšit, nebo rovnou vyměnit. Máte-li tento problém, snad vám pomůže náš cenový přehled komponent s jejich stručným popisem. Najdete zde i vzorové sestavy pro 3 cenové kategorie.
Harddisk

Vše důležité o discích máte v předchozí cenové kategorii. Tady by vám mělo stačit kolem 120-160GB. Ideálně bych viděl 160GB disk od jakéhokoli výrobce (ani jeden nedělá výrazně lepší, výkonnější a už vůbec ne spolehlivější disky), nejlépe rozhraní SATA nebo SATA II. Pro SATA II se nabízí disky vždy s NCQ, jejich výkon je vyšší díky této technologii, ale určitě ne díky rychlejšímu rozhranní. Dále je dobré zvolit 8MB buffer, tímto detailem se při koupi Serial ATA disků zabývat nemusíte, týká se jen ATA.





Modem / síťová karta

Tady vám nic nového neřeknu. Pro modemování vám postačí cokoli do PCI slotu. S výjimkou nekvalitních telefonních rozvodů, kdy se hodí něco kvalitnějšího, co dokáže lépe ustat spojení. Pro internet přes LAN už postačí naprosto cokoli, co má koncovku RJ-45. A ani vás to nebude mnoho stát.






Optická mechanika

Nyní se bavme pouze o DVD vypalovačce. Nechcete-li pálit DVD, je nesmysl ji kupovat, ale doporučuji ji. Cena je dnes tak nízká, že jiné mechaniky se vlastně skoro vůbec nevyplatí.

DVD média jsou dnes velmi levná a tak není problém vypalovat celé filmy na jedno 4,7GB DVD. I tříhodinový filmu na tuto kapacitu zhuštěný má stále velmi dobrou kvalitu. Prvním tipem je skvělá vypalovačka NEC ND3540A, druhým o něco méně dobrá LG GSA-4163B, ta ale umí DVD-RAM, což je velmi zajímavý formát. Pálíte pouhým přetažením souboru na disk. Něco, jak byste kopírovali na disketu. Jen ta "disketa" má 4,7GB a pálí rychlostí přes 3MB/s. Cena kolem 1400Kč je jistě příjemně nízká.



Case + zdroj

Zde bych viděl ideálně koupi bedny a zdroje zvlášť. Na bednu, pokud nechcete nějaký extravagantní kus, by vám mělo stačit 600-900Kč. Zdroj pro sestavu by mohl být třeba kvalitní Fortron FSP350-350BTP 350W za 1350Kč s aktivním PFC. Za celkovou cenu do 2000Kč tak můžete být velmi spokojeni.









Klávesnice a myš

Tady už by se slušelo investovat do lepší myši, která vám zajistí lepší zážitky nejen při hraní, ale i v samotných Windows (případně si dosaďte libovolný oblíbený operační systém). Jednou z nejlepších variant v rozumné cenové relaci je myš Microsoft Intellimouse Explorer 4.0A za 500Kč. Co se týče klávesnice, pak vám postačí téměř cokoli v cenové relaci 200-300Kč. Jen bych se vyhnul klávesnicím Genius, ty většinou kvalitou příliš neoplývají.







Monitor

Není radno šetřit na monitoru, takže si kupte nějaký dobrý monitor. Ze 17 palcových monitorů vypadá skvěle Samsung SyncMaster 797DF, je za cenu 4350Kč a to je s ohledem na jeho výborné výkony velmi dobrá cena. U 19 palcových monitorů můžete zkusit třeba AOC 9G+ (4100Kč), ale ten si pořádně prohlédněte. AOC monitory příliš nevynikají, ale lze narazit na dobré kusy. Dobré monitory vás ale vyjdou na 5500Kč a více. Opět velmi dobře vypadá monitor od firmy Samsung, tentokrát model SyncMaster 997DF (5650Kč). Papírově na tom není špatně ani LG FLatron F900P za 5550Kč, opět si dobře prohlédněte. K prodejci si na disketě přitáhněte Nokia Monitor Test (1,2MB) a řádně si vše vyzkoušejte. Slušný prodejce vám to dovolí, pokud ne, poohlédněte se jinde, jeho škoda.
Cena LCD monitorů začíná na hranici 5500Kč za 15" a asi 7000Kč za 17". Zde bych mohl upozornit, že 15" LCD má skutečně plochu 15", kdežto 17" CRT monitor asi jen 16", takže plochou jsou si dosti podobné. Z 15"LCD mě zaujal například Samsung SyncMaster 510N za 6100Kč. Doba odezvy 25ms není příliš ideální, koukejte radši po 16ns a lepších modelech. Pokud vám bude 25ns vyhovovat, pak si je klidně kupte. Zkontrolujte si velikost zobrazovacích úhlů, které s údaji výrobce většinou hrubě nekorespondují. Osobně u většiny LCD monitorů pozoruji věrné barvy do úhlů 90°-100° (výrobci se často ohánějí čísly kolem 130°-150°). Nebude na škodu, když se podíváte, zda má monitor nějaké mrtvé body. To je takový bod na panelu, který svítí pořád stejně, stále svítí, nebo je černý či jinak neměnný. Mezi 17" LCD naleznete také spoustu modelů, je dobré jednotlivé LCD monitory prohlédnout na vlastní oči. Papírově dobře vypadá například ADI MicroScan S710 nebo Prestigio P171.




Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.