Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Průvodce koupí cenově výhodného PC pro červenec

27.7.2007, Milan Šurkala, článek
Průvodce koupí cenově výhodného PC pro červenec
Jednoho dne zjistíte, že vaše mašina už není to, co bývala, a je nutno ji vylepšit, nebo rovnou vyměnit. Máte-li tento problém, snad vám pomůže náš cenový přehled komponent s jejich stručným popisem. Najdete zde i vzorové sestavy pro 3 cenové kategorie.

Počítač do 15000Kč - Shrnutí



Netvrdím, že toto jsou ty nejlepší možnosti a jediné, ale že by nebylo špatné z nich vycházet a případně dle vlastních priorit někde přidat, někde ubrat,... Někdo třeba převádí videa (potřebuje lepší procesor), někdo zase hraje hry (tu se mu zase více vyplatí investice do grafiky než do procesoru), někdo je notorický "internet downloading maniak" a tak se mu hodí větší disk.


Cenové shrnutí



Dříve než začnete jakkoli komentovat výběr komponent, přečtěte si prosím vysvětlení pod tabulkou ať to v diskuzi nemusím několikrát vysvětlovat. Děkuji.



Změn u procesorů se dočkaly obě sestavy AMD. U levnější byl Athlon 64 3000+ nahrazen novým Sempronem LE-1200. Ten má sice menší paměť L2 cache, ale jeho frekvence je o 300MHz větší, nemluvě o spotřebě, která je nižší. U výkonnější sestavy procesor de facto zůstal, jen pouze 65W EE verze byla použita 35W EE verze. Co se týče základních desek, zde se naopak změn dočkaly pouze sestavy s procesorem Intel a to na nové čipové sady Bearlake. Místo Gigabyte GA-965P-S3 u levnější sestavy byla použita deskaGigabyte G33M-S2 s integrovanou grafikou (v případě nepotřeby vyššího grafického výkonu můžete nechat GeForce 7300GT tak a ušetřit 1700Kč), výkonnější sestava dostala místo téže desky Gigabyte P35-S3. V podstatě opět totéž, tentokrát bez integrované grafiky. Sestava Intelu dostala levnější Radeon X1950GT místo modelu Pro, aby se trochu srovnaly ceny.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.