Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Průvodce koupí cenově výhodného PC pro květen

31.5.2007, Milan Šurkala, článek
Průvodce koupí cenově výhodného PC pro květen
Jednoho dne zjistíte, že vaše mašina už není to, co bývala, a je nutno ji vylepšit, nebo rovnou vyměnit. Máte-li tento problém, snad vám pomůže náš cenový přehled komponent s jejich stručným popisem. Najdete zde i vzorové sestavy pro 3 cenové kategorie.

Počítač do 15000Kč - Shrnutí



Netvrdím, že toto jsou ty nejlepší možnosti a jediné, ale že by nebylo špatné z nich vycházet a případně dle vlastních priorit někde přidat, někde ubrat,... Někdo třeba převádí videa (potřebuje lepší procesor), někdo zase hraje hry (tu se mu zase více vyplatí investice do grafiky než do procesoru), někdo je notorický "internet downloading maniak" a tak se mu hodí větší disk.


Cenové shrnutí



Dříve než začnete jakkoli komentovat výběr komponent, přečtěte si prosím vysvětlení pod tabulkou ať to v diskuzi nemusím několikrát vysvětlovat. Děkuji.



Už i nejlevnější sestava AMD dostala dual.core procesor. Jednoduše ceny jsou tak nízké, že si to lze dovolit. Dalším řešením je pak Sempron 64 3000+ s cenou necelých 800Kč. Levná sestava s procesorem Intel má nyní základní desku s chipsetem Intel G965, který zajïstí větší aktuálnost sestavy i vyšší grafický výkon. Dále i dražší sestava Intelu obdržela grafickou kartu ATi Radeon X1950 Pro s vyšším výkonem. Další komponenty se nemění. Příští měsíc už ale nejspíš sestavy dostanou LCD monitor, bude záležet na dalším vývoji cen.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.