Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Průvodce koupí cenově výhodného PC pro leden

28.1.2008, Milan Šurkala, článek
Průvodce koupí cenově výhodného PC pro leden
Jednoho dne zjistíte, že vaše mašina už není to, co bývala, a je nutno ji vylepšit, nebo rovnou vyměnit. Máte-li tento problém, snad vám pomůže náš cenový přehled komponent s jejich stručným popisem. Najdete zde i vzorové sestavy pro 3 cenové kategorie.

Počítač do 20000Kč - Shrnutí



Do 20000Kč včetně DPH lze sehnat velmi výkonný počítač. Nezestárne jen tak rychle a dost dlouhou dobu vám všechno pěkně rozjede bez toho, aniž byste se museli nějak omezovat. Navíc lze stále mluvit o skvělém poměru cena/výkon.


Cenové shrnutí



Dříve než začnete jakkoli komentovat výběr komponent, přečtěte si prosím vysvětlení pod tabulkou ať to v diskuzi nemusím několikrát vysvětlovat. Děkuji.



Zde se událo trochu více změn, ale i tak zůstala většina při starém. Místo procesoru AMD Athlon 64 X2 5200+ EE je nyní použit model 5000+ Black Edition totožné frekvence, ale menší paměti cache, na druhé straně přináší odemčený násobič. Platforma Intel si polepšila velmi výrazně, nyní jsem přidal procesor Core 2 Duo E8400, který má frekvenci 3,0 GHz místo původních 2,33 GHz modelu E6550. Je tak jasné, že sestava s procesorem Intel bude mít podstatně větší výpočetní sílu než ta s procesory AMD. U AMD jsem uvažoval ještě o modelu 5600+, ale ten už má 89W TDP a chtěl jsem se u této kategorie u obou vejít do 65 W. Na druhou stranu, grafická karta GeForce 8800 GT nepatří právě mezi nejúspornější a celkovou spotřebu sestavy hravě zvedne.
Dále možná překvapí použití 4 GB RAM. Při dnešních cenách mi připadá hřích nepoužít takové množství paměti. Dále byl 400W zdroj Fortron FSP400-60GLN nahrazen svojí BlueStorm II verzí se zvýšenou účinností.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.