Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Průvodce koupí cenově výhodného PC pro prosinec

27.12.2005, Milan Šurkala, článek
Průvodce koupí cenově výhodného PC pro prosinec
Jednoho dne zjistíte, že vaše mašina už není to, co bývala, a je nutno ji vylepšit, nebo rovnou vyměnit. Máte-li tento problém, snad vám pomůže náš cenový přehled komponent s jejich stručným popisem. Najdete zde i vzorové sestavy pro 3 cenové kategorie.

Sestava do 30000Kč - HDD, mechaniky,...



Harddisk



Vše důležité o discích máte v předchozí cenové kategorii. Vzhledem k naprosto minimálním rozdílům cen 120GB a 160GB vám vřele doporučuju vzít ten 160GB. Volba výrobce záleží na vašich osobních sympatiích (ani jeden nedělá výrazně lepší, výkonnější a už vůbec ne spolehlivější disky).

Některé nové SATA disky nabízejí technologii NCQ. Ta umožňuje přetřídit si příkazy ke čtení tak, aby disk zvládl číst co nejvíce v rámci jedné otáčky. To by v praxi mělo disk zrychlit, ovšem díky poněkud náročnější režii, která s touto optimalizací souvisí, se disk spíše ve většině případů o něco zpomalí (přesný popis principu NCQ můžete nalézt v nedávno publikovaném megatestu 250GB pevných disků).



Modem / síťová karta



Tady vám nic nového říct ani nemůžu. Pro modemování vám postačí cokoli do PCI slotu. S výjimkou nekvalitních telefonních rozvodů, kdy se hodí něco kvalitnějšího, co dokáže lépe ustat spojení. Pro internet přes LAN už postačí naprosto cokoli, co má koncovku RJ-45. A ani vás to nebude mnoho stát.



Optická mechanika



Nyní se bavme pouze o DVD vypalovačce. Nechcete-li pálit DVD, je nesmysl ji kupovat, ale doporučuji ji. Cena je dnes tak nízká, že jiné mechaniky se vlastně vůbec nevyplatí.

DVD média jsou dnes velmi levná a tak není problém vypalovat celé filmy na jedno 4,7GB DVD. I tříhodinový filmu na tuto kapacitu zhuštěný má stále velmi dobrou kvalitu, tedy pouze v případě, že ty čtverečky tam skutečně nehledáte. Prvním tipem je skvělá vypalovačka NEC ND4550A, druhým o něco méně dobrá LG GSA-4167B, všechny umí DVD-RAM, což je velmi zajímavý formát. Pálíte pouhým přetažením souboru na disk. Něco, jak byste kopírovali na disketu. Jen ta "disketa" má 4,7GB a pálí rychlostí přes 6MB/s, máte-li 5x médium. Ceny kolem 1300-1350Kč je jistě příjemně nízká. Vypalovačky ostatních společností a starší modely NEC bohužel DVD-RAM neumí.



Case + zdroj



Zde bych viděl ideálně koupi bedny a zdroje zvlášť. Na bednu, pokud nechcete nějaký extravagantní kus, by vám mělo stačit 600-900Kč. Zdroj pro sestavu by mohl být třeba kvalitní Fortron FSP350-350THN-P 350W za 1150Kč. Za celkovou cenu kolem 1500-2000Kč tak můžete být velmi spokojeni.

Ideálně vidím volbu nějaké skříně KME, které jsou poměrně slušně zpracované vzhledem ke své ceně, nechat si vymontovat zdroj (prodejce vám odečte 300-500Kč) a následně si dodáte zdroj svůj vlastní. V zájmu nižší hlučnosti by bylo dobré pořídit si zdroj s 12cm větrákem umístěným přímo nad procesorem.



Klávesnice a myš



Tady už by se slušelo investovat do lepší myši, která vám zajistí lepší zážitky nejen při hraní, ale i v samotných Windows (případně si dosaďte libovolný oblíbený operační systém). Jednou z nejlepších variant v rozumné cenové relaci je myš Logitech RX300 či dražší Logitech MX310. Ty stojí 350Kč resp. 950Kč.
Co se týče klávesnice, pak vám postačí téměř cokoli v cenové relaci 200-300Kč, osobně bych se kouknul po klávesnicích Logitech nebo Samsung. Na druhou stranu bych se vyhnul klávesnicím Genius, ty většinou kvalitou příliš neoplývají.



Monitor



Není radno šetřit na monitoru, takže si kupte nějaký dobrý monitor. Ze 17 palcových monitorů vypadá skvěle Samsung SyncMaster 797MB, je za cenu 4100Kč a to je s ohledem na jeho dobré výkony velmi dobrá cena. U 19 palcových monitorů můžete zkusit třeba Hyundai ImageQuest V995 (4900Kč), ale raději koukněte na monitory od firmy Samsung, tentokrát model SyncMaster 997DF (5300Kč). Bohužel nabídka se se stále zvyšujícím podílem LCD monitorů výrazně redukuje, takže už není moc co doporučovat. K prodejci si na disketě klidně přitáhněte Nokia Monitor Test (1,2MB) a řádně si vše vyzkoušejte. Slušný prodejce vám to dovolí, pokud ne, jděte o dům dál, jeho škoda.

Cena slušnějších LCD monitorů začíná na hranici 7000Kč za 15" a asi 7500Kč za 17". Zde bych mohl upozornit, že 15" LCD má skutečně plochu 15", kdežto 17" CRT monitor asi jen 16", takže plochou jsou si dosti podobné. Z 15"LCD bych opravdu nic nevolil a připlatil si těch 500Kč a koupil 17" LCD monitor. Zde se už ani nemusíte příliš starat o odezvu, poněvadž ta je prakticky vždy nižší než 25ms, které jsou u 15" LCD poměrně obvyklé.

Monitory za 7500Kč vypadají alespoň papírově velmi dobře. A to jak NEC 72VM či monitory Hyundai a LG. Zkontrolujte si velikost zobrazovacích úhlů, které s údaji výrobce občas hrubě nekorespondují. Osobně u většiny LCD monitorů pozoruji věrné barvy do úhlů 90°-100° (výrobci se často ohánějí čísly kolem 130°-160°), u vertikálních snad jen něco kolem 50°. Nebude na škodu, když se podíváte, zda má monitor nějaké mrtvé body, někteří výrobci dávají dokonce záruky na úplnou absenci mrtvých bodů. To je bod na panelu, který je pořád stejný, stále svítí, nebo je černý či jinak neměnný.


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.