Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Průvodce koupí cenově výhodného PC pro říjen

26.10.2005, Milan Šurkala, článek
Průvodce koupí cenově výhodného PC pro říjen
Jednoho dne zjistíte, že vaše mašina už není to, co bývala, a je nutno ji vylepšit, nebo rovnou vyměnit. Máte-li tento problém, snad vám pomůže náš cenový přehled komponent s jejich stručným popisem. Najdete zde i vzorové sestavy pro 3 cenové kategorie.

Sestava do 40000Kč - Shrnutí



40000Kč je již dosti vysoká částka. Přesto se ještě s trochu nadsázky dá mluvit o výhodně koupeném "dělu". Samozřejmě k těm pravým "nabušeným" PC ještě kus cesty zbývá, ale rozdíl cen už neodpovídá nárůstu výkonu. U dvoujádrových systémů jsem zvýšil limit na 45000Kč včetně DPH, protože ta úsporná grafika tam vypadá skutečně divně. Přesto to u AMD nijak nepomohlo.

Cenové shrnutí



Dříve než začnete jakkoli komentovat výběr komponent, přečtěte si prosím vysvětlení pod tabulkou ať to v diskuzi nemusím několikrát vysvětlovat. Děkuji.



Tento měsíc se zde kvůli rostoucím cenám mnoho změn neudálo. Jednojádrová sestava s procesorem Intel dostala desku s chipsetem nVidia nForce4 SLI (Asus P5ND2-SLI), u dvoujádrové sestavy z důvodu nekompatibility Pentia D820 s touto čipovou sadou musela zůstat původní.

Menší změny nastaly u grafických karet. Zde mají obě jednojádrové sestavy ATi Radeon X800XL (Intel měl GeForce 6800), dvoujádrové sestavy byly díky zvýšení limitu na 45000Kč taktéž vylepšeny. AMD z důvodu drahého procesoru jen na Radeon X800GTO, což je spíše mainstreamová karta (i když taktování z ní udělá snadno high-end), u druhé sestavy je procesor naopak velmi levný a tak dovolil použít dokonce GeForce 6800 Ultra. Ta ale stojí 11650Kč, což mi připadá skutečně mnoho. V tomto případě bych si poprvé limit snížil a koupil třeba toho Radeona X800XL. Ušetříte 3000Kč a výkon nebude o mnoho horší.

Pozn.: Ještě by bylo dobré zvážit koupi Radeonu X800GTO pro všechny sestavy s uvažovaným overclockingem. Ten totiž výkon karty může katapultovat poměrně slušně daleko nad výkon Radeonu X800XL a to ještě o dva tisíce levněji. Ale taktování a odemykání pipelines vám musí vyjít.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.