Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Průvodce koupí cenově výhodného PC pro říjen

26.10.2005, Milan Šurkala, článek
Průvodce koupí cenově výhodného PC pro říjen
Jednoho dne zjistíte, že vaše mašina už není to, co bývala, a je nutno ji vylepšit, nebo rovnou vyměnit. Máte-li tento problém, snad vám pomůže náš cenový přehled komponent s jejich stručným popisem. Najdete zde i vzorové sestavy pro 3 cenové kategorie.

Sestava do 30000Kč - Shrnutí



Do 30000Kč včetně DPH lze sehnat velmi výkonný počítač. Nezestárne jen tak rychle a dosti dlouhou dobu vám všechno pěkně rozjede bez toho aniž se musíte nějak omezovat. Navíc lze stále mluvit o skvělém poměru cena/výkon. V dnešní části cyklu nám vypadl Socket 478, takže tu máme jen tři sestavy

Cenové shrnutí



Dříve než začnete jakkoli komentovat výběr komponent, přečtěte si prosím vysvětlení pod tabulkou ať to v diskuzi nemusím několikrát vysvětlovat. Děkuji.



Vzhledem k tomu, že se za říjen ceny trochu zvedly, byl jsem nucen spíše jít s výkonem dolů než nahoru. A tak byl Athlon 64 3400+ (S754) nahrazen Athlonem 64 3000+. Zde dávám spoleh na desku DFI a tedy možnost slušně procesor přetaktovat. To mi však umožnilo použít grafickou kartu ATi Radeon X800GTo místo modelu GT, a to ve 256MB variantě.

Socket 939 byl vylepšen procesorem AMD Opteron 144, který disponuje 1MB cache, ale ani volbou Athlonu 64 3000+ s 512kB cache určitě chybu neuděláte. Bohužel mi cenový strop nedovolil Radeon X800GT upgradovat na verzi GTO, pokud vám zbude nějakých 500Kč, doporučuji je do něj vrazit. To samé se týká sestavy s procesorem Intel, kde jsem bohužel musel zůstat u 128MB varianty GT. Opět, doporučuju někde vyštrachat 1500Kč a koupit 256MB Radeon X800GTO.

Pro všechny sestavy je nová vypalovačka LG GSA-4167B a taktéž konečně 17" LCD monitor. Ten se ovšem do ceny nezapočítává, v té je započítán 19" CRT monitor.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.