Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Průvodce koupí cenově výhodného PC pro srpen

24.8.2005, Milan Šurkala, článek
Průvodce koupí cenově výhodného PC pro srpen
Jednoho dne zjistíte, že vaše mašina už není to, co bývala, a je nutno ji vylepšit, nebo rovnou vyměnit. Máte-li tento problém, snad vám pomůže náš cenový přehled komponent s jejich stručným popisem. Najdete zde i vzorové sestavy pro 3 cenové kategorie.
Zde naleznete závěrečné shrnutí vybraných komponent do naší dvacetitisícové sestavy. Netvrdím, že jsou to ty nejlepší možnosti a jediné, ale že by nebylo špatné z nich vycházet a případně dle vlastních priorit někde přidat, někde ubrat,... Někdo třeba převádí videa (potřebuje lepší procesor), někdo zase hraje hry (tu se mu zase více vyplatí investice do grafiky než do procesoru), někdo je notorický stahovač a tak se mu hodí větší disk.

Cenové shrnutí





Změny za minulý měsíc zahrnují 64 bitový procesor Intel Celeron 326 místo jeho 32 bitového bratříčka 325J. Platformu LGA775 jsem navíc poprvé i v low-endu vybavil DDR2 pamětmi, díky jejich výrazně snižující se ceně a ani desky už nejsou tak drahé. Dál jsem díky velmi podobným cenám desek Gigabyte 7VT600P-RZ a 7VT600P-1394 zvolil lépe vybavenou verzi, rozdíl je jen 76Kč. Někomu se FireWire může hodit. Komu ne, odečte si 76Kč.

I do sestav s AGP slotem jsem konečně použil GeForce 6600, opět od Leadteku. To si ovšem vyžádalo ubrat někde jinde, tak jsem zvolil levnější disk Western Digital místo Samsungu. Dále jsem byl nucen vyměnit monitor Samsung Syncmaster 797DF za horší model 795MB. Lepší se přestal vyrábět a v cenících již není k nalezení. 19" monitor by byl ještě drahou srandou.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.