Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Průvodce světem tabletů

28.4.2011, Jan Vítek, článek
Průvodce světem tabletů
V těchto dnech probíhá tabletová mánie, kterou odstartoval nejen příchod Apple iPad, ale i další události a celkový vývoj v IT průmyslu. My si připomeneme nejen nedávnou minulost, ale půjde i o to, co nás čeká v brzké budoucnosti. Doplněno o 3 nové kapitoly.
V této kapitole již notoricky známý OS Windows 7 necháme ležet ladem a zaměříme se na to, jaké operační systémy se chystají, nebo již máme k dispozici pro tablety s procesory ARM. Setkávat se budeme přímo s operačními systémy Linux, nebo těmi, které jsou šířeny pod vlastním označením ale i tak z něj vycházejí. Výjimkou nemusí být ani tablety nabízející výběr mezi více těmito systémy, jako byl recenzovaný SmartQ V7.

A proč nezačít rovnou tím nejčastěji skloňovaným, a sice OS Android od firmy Google...


Google Android


Android se dle některých řadí v oblíbenosti mezi mobilními operačními systémy už na druhé místo, a to hned za Apple. Zde však velmi záleží na tom, z jakého úhlu se na tuto oblíbenost díváme a určitě to nebude pohled ovlivněný čistě prodejností chytrých mobilních telefonů, neboť v samotných USA stále bezpečně vede RIM. Softwarová platforma však nestojí a padá čistě jen na OS.





Za svou krátkou existenci od počátku roku 2009 však Android bezesporu dokázal přesvědčit o svých kvalitách, což se odráží ve vzrůstajících prodejích zařízení s tímto systémem a co je důležité, využije jej i řada (nebál bych se říci většina) připravovaných tabletů.

Vývoj Androidu s licencí GPL (GNU General Public) dospěl od prvotní verze 1.1 až k dnešní 2.2 s kódovým označením Froyo (zkratka pro frozen yogurt - zmrzlý jogurt), jež byla vypuštěna do světa již na jaře tohoto roku a dnes se s ní už tedy setkáváme v nejednom zařízení. Vychází z linuxového jádra 2.6.32 a nejčastěji je u ní zmiňována podpora Flash 10.1, i když to pochopitelně nebylo jedinou novinkou. Vedle toho se představila lepší podpora více jazyků pro virtuální klávesnici, systém se stal svižnějším (dle LinPack až 5x), aplikace jsme mohli začít instalovat i na externí úložiště (SD karty), přibyla možnost vytvoření Wi-Fi hotspotu, atd. O novinkách verze 2.2 pojednává tento článek na vývojářských stránkách Androidu.

V brzké době, tedy do konce tohoto roku, se toužebně očekává další verze 2.3 a zatím byla potvrzena dvě vylepšení - podpora otevřeného video formátu WebM využívajícího HTML5 video a vylepšená funkčnost fukcí copy&paste. Mezi nepotvrzená vylepšení patří podpora streamování hudby z PC, předělané uživatelské rozhraní, možnost legálního stahování hudby z Android Market, podpora vyšších rozlišení (až 1366 x 768), která je pro tablety velmi důležitá, či podpora videohovorů. Vývoj OS Android tedy pokračuje vysokým tempem, ovšem samotný operační systém nedělá úspěšnou platformu. Však co by byly Windows bez dostupných softwarových aplikací pro práci i zábavu?





Úspěch tabletů iPad je do velké míry zapříčiněn nabídkou tisíců aplikací v nabídce App Store, jenž firmě Apple zajišťuje nemalé finanční výdělky a dává příležitost softwarovým vývojářům, aby nabídli své produkty přímo zákazníkům. Android Market poslouží stejným způsobem, tedy nabídkou volně dostupných i komerčních aplikací, které si zákazníci mohou přes internetové připojení nainstalovat přímo na telefon či tablet, tedy bez použití PC nebo jiného prostředníka. Dnes jich je k dispozici na sto tisíc (z toho asi polovina zdarma), takže výběr je více než slušný. Problémem je, že Android Market zatím komerčně funguje jen v několika zemích a naše malá republika zatím mezi ně nepatří, zatímco App Store pro iPhone už u nás oficiálně běží.

Nadšení uživatelů pohybujících se okolo Androidu je však dnes značné a jejich ruce jsou díky otevřenosti platformy volné k tomu, aby mohli zprovoznit alternativní "obchody" s aplikacemi. Příkladem může být AndAppStore či SlideME. Internetová komunita tedy pracuje s chutí a není divu, že Microsoft, kterému tímto ujíždí v mobilním sektoru vlak, začíná kopat a také se posmívá Googlu, že jeho snahy o provozování Androidu společně s OS Chrome vypadají poněkud schizofrenně. Jedná se totiž o dva velmi blízké operační systémy, které by se měly v budoucnu spojit.

Ovšem dle spoluzakladatele firmy Sergeye Brina pro to teď není čas, neboť každý z nich má své unikátní vlastnosti, díky nimž se hodí pro něco jiného - Android pro mobilní systémy a Chrome pro osobní počítače.


Microsoft Windows Mobile a CE


Někteří označují operační systém Windows CE již za mrtvý, avšak my jej nebudeme před příchodem verze 7 ještě pohřbívat. Pravdou ale je, že jde o systém s uzavřeným kódem, který byl představen v první verzi již před téměř 14 lety a pouze rok a půl starý Android jej bez problémů válcuje. Proč asi?





Z Windows CE 5.2 vychází dnešní systém Windows Mobile 6.5 určený pro chytré mobilní telefony a podobná zařízení a pro něj má Microsoft pochopitelně také vlastní obchod s aplikacemi Windows Marketplace for Mobile, a to pro systémy Windows Mobile 6.0 a vyšší. Tam se stejně jako v App Store a Android Market nachází bezplatné i placené aplikace, ovšem již v roce 2009 vyjadřovala média a analytici velké pochyby o budoucnosti tohoto operačního systému a předpovídali, že Microsoft se z mobilního sektoru brzy stáhne.

Ten to však evidentně dělat nehodlá, neboť ještě pro tento rok připravil příchod Windows Embedded Compact 7 (známý také jako Windows CE 7) a Windows Phone 7 jako následovníka Windows Mobile. Od toho se chce tedy odlišit i názvem, což je pochopitelné, když tato krvácející platforma již delší dobu ztrácí své postavení na trhu. Spekulace hovoří také o tom, že obě zmíněné platformy mají k sobě velmi blízko a Phone 7 přímo vychází z CE 7, ovšem jinde se zase uvádí jako výchozí platforma Windows CE 6.0 "Yamazaki".




Prototyp tabletu s Windows Embedded Compact 7 (zdroj: Engadget)


Nás však zajímá Windows Embedded Compact 7, který byl představen již na začátku léta na Computexu, protože od té doby víme, že jde o systém určený pro zařízení stojící mezi chytrými telefony a klasickými PC, tedy pro tablety jako Asus Eee Pad EP101TC a podobné. Slibuje nám silné multimediální zážitky díky podpoře HD videa a vývojářům zase zmodernizovaný systém. Dočkáme se také podpory technologie Silverlight i Flash 10.1, dokonce i API Open GL ES 2.0 a nejnovějších architektur procesorů ARM. Na co se nesmí zapomenout, jsou možnosti spolupráce s desktopovým OS Windows 7.

Uvidíme tedy, zda se mobilním platformám Microsoftu povede oklepat z popela a zákazníci se nechají přesvědčit. Jistě to nebude lehké, protože tu jsou i další hráči.


Intel/Nokia MeeGo


Jedním z nich je také MeeGo, coby společné dítko firem Intel a Nokia, které je založené na Linuxu, takže má do něj co mluvit i sdružení Linux Foundation a zainteresovaná komunita. Dle Intelu je MeeGo reakcí na to, že Microsoft neposkytl jeho procesorům Atom takovou podporu v OS Windows 7, jakou by si přál, a tak svůj projekt Moblin sdružil s Maemo firmy Nokia, čímž teprve v únoru tohoto roku vzniklo MeeGo.

Jde tedy o velmi mladý systém určený jak pro platformu ARM, tak pro procesory x86 (tedy Atomy). Licenční politika systému MeeGo vychází z Moblin a Maemo, tudíž následuje politiku hlavních distribucí OS Linux. Rozděluje se zde ale samotný operační systém, který je založen na GNU licenci a uživatelský software vycházející z BSD licence. O těchto hlavních licencích si můžete přečíst třeba zde.




Prezentace WeTab s OS MeeGo a procesorem Intel Atom (Zdroj: TCMagazine)


OS MeeGo bude určen jak pro tablety, tak pro netbooky, jichž už podporuje celou řadu, ovšem tablety pořád zaostávají. Není divu, když jde o tak mladý projekt, ale přeci jen se již objevují první vlašťovky, jakou je i WeTab založený na platformě Intel.

Ten tak evidentně přesedlal z Windows 7 a hodlá podporovat vlastní dítko, což mu nemůžeme vyčítat a Microsoft se tímto ocitá v ještě více složité situaci, kdy má u zařízení založených na ARM silnou konkurenci v Androidu a na druhé straně jsou x86 procesory Atom a jejich výrobce, který prosazuje vlastní operační systém.


Samsung Bada


Jako poslední jsme si nechali zmínku o Samsung Bada, což je stejně jako MeeGo nová platforma představená teprve v tomto roce. Její název vychází z korejského výrazu pro oceán, a tak není divu, že se první produkt jmenuje Samsung Wave. Nejde však (alespoň zatím) o platformu určenou pro tablety, nýbrž pro chytré telefony a Samsung s ní má velké plány. Doufá totiž, že díky nízkým cenám výsledných produktů zaujme své zákazníky, kteří dosud využívali běžné mobilní telefony. Nehodlá tedy soupeřit s ostatními platformami, ale chce namísto toho rovnou vytvořit nový trh.





Samotný Samsung však uvádí, že jeho Bada podporuje více různých zařízení, což ovšem více neupřesňuje. Prozatím tedy nabízí telefon Wave S5800, jenž má tři klíčové vlastnosti. Z hardwarové stránky to je displej Super AMOLED, což je velmi pěkná výbava, a pak jsou zdůrazněny Samsung Apps, což je v případě mobilních operačních systémů dnes již nezbytnost a zaměření na sociální sítě. Pokud vás tedy Wave zaujal, můžete si o něm více přečíst na jeho domovské stránce.

Recenze SmartQ V7 také ukázala, že tablety mohou nést i jiné linuxové distribuce, jako známé Ubuntu, ovšem zde již nejde o tak široce podporované snahy zaštítěné velkými společnostmi.