Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Průvodce vypalováním - LabelFlash

5.4.2006, Jan Dedek, článek
Průvodce vypalováním - LabelFlash
Před nedávnem zde byla uvedena recenze vypalovačky NEC, která podporuje technologii LabelFlash, proto si dnes i díky této vypalovačce řekneme několik detailů o této technologii. Dozvíte se mimo jiné jak tuto technologii používat v praxi a provedeme si také její srovnání s další technologií popisu disků - LightScribe.
Kapitoly článku:
Jak už bylo uvedeno v předcházejících odstavcích, použijeme k vytvoření popisku program Nero CoverDesigner spolu s vypalovačkou NEC, konkrétně model ND-4551A. Nepotřebujete tedy žádný speciální ovladač, stačí pouze vypalovačka a program k vytváření popisků s podporou této technologie.

Dříve jste potřebovali k tvorbě popisku speciální verzi Nera, která to umožňovala. Dnes to není potřeba a s nejnovějším Nerem 7.0.8.2 popisek LF snadno vypálíte.



Tvorbu popisku LabelFlash můžete spustit přímo z programu Nero či Nero Express, nebo můžete spustit přímo Nero Cover Designer. Po spuštění se otevře následující okno. Dopředu si připravte obrázek v nějakém grafickém editoru, je to lepší, než ho poté vytvářet přímo v této aplikaci:



Dávejte hlavně pozor na hodnoty rozměrů vpravo, LabelFlash lze tisknou od průměru 50 mm (vnitřní poloměr 25) do průměru 116 mm (poloměr 58 = poloměr 25 + šířka 33). Pod tlačítkem "Změnit" se skrývá nastavení kvality tisku, pro nastaveni "Vlastní" máte na výběr i rychlost otáčení disku, při výběru nejvyšší kvality se rychlost nastaví automaticky na maximum.


Kvalita tisku
Čas vypálení
Rychlost otáčení
Nejlepší kvalita
~ 22:20
7875
Normální
~ 11:10
7875
Rychlý tisk
~ 4:28
7875
Vlastní
-
7875
4500
2250

Ukážeme si, jak vytvořit popisek v jednotlivých částech disku, využijeme k tomu obrázek zobrazený výše a ten si nařežeme na jednotlivé mezikruží. Jak vidíte na následujícím obrázku, je původní obrázek oříznutý - je to díky nastavení hodnot tiskové oblasti, kde je vnitřní poloměr nastaven na 25 a šířka na 13 mm.


Potisk

Následující animace ukazuje rozdíly mezi potiskem LF pro horní a datovou vrstvu DVD. Je použita kvalita "Rychlý tisk" při 7875ot/min. Všimněte si rozdílu log v pravém horním rohu obrázku, pro vrchní stranu je použito logo LabelFlash a popisek je vytvořen za 1:45 minuty, pro datovou stranu je použito logo DiscT@2 a popisek je také vypálen za 1:45 minuty.



Pokud byste si dopředu připravili obrázek s tímto mezikružím, naimportovali ho do tohoto programu a navíc byste nechali hranice vypalování nastaveny pro vnitřní poloměr 25 a šířku 33 mm, vypálí se vám i ona bílá plocha až k okraji disku!



Poznámka:

Proto vždy, když vytváříte popisek formou mezikruží a nepoužijete celou plochu, je třeba nastavit hranice tohoto mezikruží.

V tomto technologie LabelFlash pokulhává za technologií LightScribe, u které je výhoda to, že bílá místa se nevypalují a funguje tedy podobně jako tiskárna, která bílou také netiskne. LabelFlash bílou naopak vypaluje a pokud si to neuvědomíte, můžete si poškodit disk.


Podobně to funguje i pro ostatní nastavení, tedy "Normální" a "Nejlepší kvalita", na následující animaci si všimněte nastavení hodnot pro tiskovou oblast. Pro otestování kvality potisku je pro vnitřní mezikruží použita kvalita "Rychlý tisk", pro střední "Normální" a pro vnější mezikruží "Nejlepší kvalita".



Když se pokoušíte zapisovat LabelFlash na datovou stranu prázdného disku, zobrazí se následující varování:



Při vypalovaní popisku na datovou stranu disku, která obsahuje data, vás na to program upozorní a umožní vám vytvořit popisek až do místa za vypálená data. Vypalování popisku můžete také kdykoli během vypalování přerušit a poté ho vypálit znova, vypalovačka dokáže bez problémů popisek vypálit do stejného místa a nevznikají tak duchové, ale můžou nastat problémy s kvalitou potisku.

Předtím, než necháte popisek zapsat, se můžete podívat na jeho náhled:



Pak už zbývá počkat si na výsledek a nechat se překvapit jeho kvalitou - jak vypadá, si ukážeme v následující kapitole.