Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Průvodce vypalováním - LabelFlash

5.4.2006, Jan Dedek, článek
Průvodce vypalováním - LabelFlash
Před nedávnem zde byla uvedena recenze vypalovačky NEC, která podporuje technologii LabelFlash, proto si dnes i díky této vypalovačce řekneme několik detailů o této technologii. Dozvíte se mimo jiné jak tuto technologii používat v praxi a provedeme si také její srovnání s další technologií popisu disků - LightScribe.
Jak bylo uvedeno výše, bude v testu použit disk s vypálenými mezikružími v různých kvalitách. Dále se můžete podívat na výsledky uvedené v článku NEC ND-4551 - DVD-RAM, LabelFlash a kvalita.

Nastavení testu


Kvalita tisku
Kontrast
Čas vypálení celé plochy
Rychlost otáčení
Test
Nejlepší kvalita
-
~ 22:20
7875
ANO
Normální
-
~ 11:10
7875
ANO
Rychlý tisk
-
~ 4:28
7875
ANO
Vlastní
100%
~ 44:41
7875
NE
50%
~ 22:20
7875
NE
50%
~ 39:06
4500
ANO
50%
~ 78:13
2250
ANO

Pro začátek si ukážeme, jak vypadá popisek vypálený na datovou stranu, a to formou tří mezikruží, kde je na vnitřní mezikruží použita nejhorší kvalita a na vnější mezikruží nejlepší kvalita popisku.


Potisk datové strany DVD

Následující obrázek ukazuje kvalitu jednotlivých mezikruží (omluvte jeho kvalitu, opravdu se špatně fotí).
  • Vnitřní mezikruží - použita kvalita tisku "Rychlý tisk", popisek je kontrastnější než u ostatních mezikruží, ale jeho kresba je nepatrně hrubší.
  • Prostřední mezikruží - použita kvalita "Normální", popisek je méně kontrastní než u vnitřního mezikruží, ale kresba je mírně lepší.
  • Vnější mezikruží - použita kvalita tisku "Nejlepší kvalita", popisek je nejméně kontrastní, ale kresba je nejjemnější.


- datová strana DVD s popiskem LF -

Aktualizováno: jak vypadá stejný disk na scaneru ukazuje tento obrázek, pozor je veliký 1 MB.

Z výsledků potisku datová strany plyne jeden závěr, nejlepší je použít kvalitu tisku "Rychlý tisk" a mluví proto následující důvody:
  • Celá plocha disku je potištěna za 4:28 minuty,
  • Popisek je nejkontrastnější, tzn. je nejlépe viditelný,
  • Rozdíl v kvalitě kresby oproti nejkvalitnějšímu potisku není skoro rozeznatelný.

Další věcí je vypálení fotky do datové části - to bych vůbec nedoporučoval, protože abyste fotku dobře viděli, musíte disk neskutečně natáčet a stejně si špatně uděláte představu o tom, co na té fotce je.

Poznámka:

Pro datovou stranu bych doporučoval používat tedy pouze kontrastní obrázky, tzn. text, jednoduchá loga či obrázky a pokud byste rádi nějaké fotky, tak pouze velmi kontrastní. Pro klasické fotky se datová strana opravdu nehodí.


Při nastavení kvality tisku na "Vlastní" máte na výběr použití nižších otáček disku, se snižujícími se otáčkami roste i doba vypálení popisku, ale na kvalitu a kontrast to má zanedbatelný vliv. Vnitřní mezikruží je vypáleno na 4 500 ot/min a druhé mezikruží na 2250 ot/min.



Aktualizováno: jak vypadá stejný disk na scaneru ukazuje tento obrázek, pozor je veliký 1 MB.

Potisk horní strany DVD

Podobné je to i s horní stranou, ale jiné je to už ohledně fotek. Na horní stranu se nemusíte bát vypálit jako popisek fotku. Narozdíl od datové strany zde dosáhnete nejlepší kvality a kontrastu s na stavením na "Nejlepší kvalitu". Následující obrázek ukazuje popisek tvořený také třemi mezikružími.



Aktualizováno: jak vypadá stejný disk na scaneru ukazuje tento obrázek, pozor je veliký 1 MB.

  • Vnitřní mezikruží - kvalita tisku "Nejlepší kvalita", popisek je vypálen pouze jednou a kontrast i kresba jsou dobře viditelné.
  • Prostřední mezikruží - kvalita tisku "Nejlepší kvalita, popisek je dvakrát zapsán přes sebe, nevznikají duchové, ale popisek je "přepálen".
  • Vnější mezikruží - kvalita tisku první vrstva "Nejlepší kvalita" druhá vrstva má kvalitu tisku nastavenou na "Normální", popisek je jak je vidět také přepálen.

Poznámka:
Pro horní stranu je jednoznačnou volbou kvalita tisku nastavena na "Nejlepší kvalita" a bez problémů lze vypalovat jakékoli fotky.


Kvalita zápisu

Na prvním obrázku je kvalita disku DVD-R FujiFilm LabelFlash 16x před vypálením popisku LabelFlash. Na dalším je kvalita měřená po vypálení popisku LF. Je jasně vidět, že vypálení popisku nemá na kvalitu disku téměř žádný vliv a rozdíly mohou být způsobeny chybou měření.