Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

První testy Phenomu X4, AMD OverDrive

5.11.2007, Pavel Boček, aktualita
První testy Phenomu X4, AMD OverDrive
První testy procesorů Phenom X4 unikly postupně z blogu May the force be with you! a serveru Expreview. Na May the force be with you! byl testován 2GHz model (GP-7000) oproti 3,2GHz Athlonu 64 X2 6400+ v testech PCMark, Sandra 2007 a několika...
První testy procesorů Phenom X4 unikly postupně z blogu May the force be with you! a serveru Expreview. Na May the force be with you! byl testován 2GHz model (GP-7000) oproti 3,2GHz Athlonu 64 X2 6400+ v testech PCMark, Sandra 2007 a několika hrách, na Expreview v CPU testu dema hry Crysis byl použit 3GHz model oproti třem procesorům Intel (Core 2 Duo E6850, QX6850 a Core 2 Quad QX9650), také na 3 GHz.



V PCMarku 2005 zvítězil Athlon 64 X2 6400+ (za zmínku stojí, že při 60 % nižší frekvenci byla výkonnostní ztráta jen něco přes 10 %), u herního testu se však rozdíl snížil a v Sandře pak vyhrál Phenom (až na test pamětí). To odpovídá tomu, že procesor zatím není moc odladěný a paměťový řadič asi není z nejlepších.



Oproti Intel procesorům při stejné frekvenci pak Phenom prohrával asi o tři snímky za sekundu, což není o mnoho, ačkoli AMD proklamovalo, že K10 zcela pokoří Core 2. Z dosavadních testů se však jednalo prozatím vždy o testy využívající jen jedno jádro, AMD zde totiž může těžit z HyperTransportu, navíc na Expreview měla deska s Phenomem velmi pomalé paměti (DDR2-750), přičemž právě u AMD záleží na frekvenci pamětí mnohem více než u Intelu; AMD zde nemá úzká hrdla. První procesory K10 budou také nepříliš odladěné (podobně jako první Core 2) – dosahují totiž nízkých frekvencí a větší spotřeby. Procesory s frekvencí 3 GHz přijdou až po Vánocích, kdy nastoupí i podpora dalších technologií a nová jádra (leden, spíše však únor). Po Vánocích se však začnou prodávat i Penryny, které údajně dosahují frekvence až 4,3 GHz (o spotřebě však nepadlo ani slovo). Z různých zdrojů je slyšet, že sehnat jakékoliv procesory bude problém, AMD poslední dobou má stále problémy s nedostatečnou výrobou a Intel bude mít také jen několik málo továren se zařízeními pro výrobu 45nm procesorů. Dle zatím neoficiálních informací budou ale K10 procesory levnější než Core 2; NDA by mělo skončit za čtrnáct dní, pak se ukáže, jak na tom procesory opravdu jsou.



Za zmínku stojí i to, že AMD pracuje na programu OverDrive, který dokáže dobře využít potenciálu K10 na deskách s AM2+. Zde je totiž každé jádro procesoru napájeno nezávisle, což umožňuje úspory energie. Nezávislý však mají i časovač, díky čemuž je možné každé jádro taktovat zvlášť. Pomocí OverDrive tak bude možné taktovat, provádět testy procesorů i jejich benchmarky, ale také může sloužit jako informační program či pro monitoring stavu procesoru (hádám že bude možné zobrazit teplotu, napětí či frekvence, venku je zatím jen jeden snímek programu).

Zdroj: May the force be with you!, Xpreview, [H]Enthusiast