Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

První významné vítězství pro Intel Gaudi 3, velkým zákazníkem se stane IBM

30.8.2024, Milan Šurkala, aktualita
První významné vítězství pro Intel Gaudi 3, velkým zákazníkem se stane IBM
Intelu se na poli AI prozatím moc nedařilo. Oblasti vévodí Nvidia, začíná se trochu dařit i AMD. Intel ale nyní může také trochu slavit. Jeho AI akcelerátory Gaudi 3 se totiž dostanou do platformy IBM Cloud.
Informace o finančních výsledcích firem z poslední doby napověděly, jak se mají věci kolem akcelerace AI. Nvidia nadále vévodí celé oblasti a divize Data Center tvoří téměř 88 % celé firmy, docela se začíná dařit i AMD, jehož akcelerátory Instinct MI300X postupně navyšují tržní podíl, nicméně naopak firmě Intel se vůbec nedařilo. Oblíbenost procesorů Intel Xeon postupně klesá a ani akcelerátory Gaudi prozatím moc nezaujaly. Obrovský zájem o AI a její akceleraci se tak projevil na výsledcích Nvidie i AMD, ale u Intelu z trendu nevytěžili skoro vůbec nic. Máme zde ale první docela významný úspěch. Akcelerátory Intel Gaudi 3 totiž konečně využije první velký cloudový provider. Tím je společnosti IBM.
 
Platforma IBM watsonx totiž nově nabídne i možnost využívat tyto akcelerátory od Intelu, a to od začátku roku 2025. Akcelerátory budou zaměřeny především na inferenci algoritmů AI (tedy běh již natrénovaných algoritmů). Spojeny budou ještě se staršími procesory Xeon 5. generace. Řešení od Intelu by dle obou společností mělo přinést nižší náklady, k čemuž by mohla přispět podstatně nižší cena karet Gaudi ve srovnání s těmi od Nvidie.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.