Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Psali jsme před 4 lety – Bluetooth, solární nabíjení i škodlivý antrax

22.1.2006, Pavel Bureš, článek
Psali jsme před 4 lety – Bluetooth, solární nabíjení i škodlivý antrax
Počínaje dnešní nedělí se budete na stránkách Světa PDA setkávat s přehledem článků, které přinesl rok 2002. Během uplynulých 48 měsíců se situace v oblasti kapesních počítačů změnila a pokud jste co se týče PDA nováčky, můžete si porovnat, co všechno je dnes jinak a kolik slibů výrobců zůstalo nesplněno.
Kterak na modrého zuba (Bluetooth) ?
Dnešní článek navazuje na recenzi kapesního počítače iPAQ H3870 vybaveného technologií Bluetooth. A právě Bluetooth, zkušenosti s ním, měření dosahu na nějž ještě spolehlivě pracuje a popis jeho nastavení je předmětem tohoto článku.

Co se provalilo z Palmu - aneb jak bude vypadat nový Palm i705 ?
Těžko říci, zda únik informací o novém bezdrátovém Palmu byl skutečně únikem nebo jen počátkem reklamní kampaně Palmu. Ať už je to jakkoliv, seznamte se, Palm i705 přichází !

Palm konečně uvádí Bluetooth modul !
Jak sdělil ZDNet: "Palm potvrdil že bude expedovat dlouho očekávaný Bluetooth modul v únoru. Odborníci jsou však toho názoru, že pokud si Palm chce udržet svou pozici na trhu, bude muset tento termín zkrátit". Vývojový kit Palm Bluetooth kit (SDK) je k mání už zhruba týden. Cena kitu (SDK + modul) je 199 USD (zhruba 7360 Kč).

Šéf Handspringu dementuje informace o ukončení výroby Visorů !
CEO Handspringu paní Donna Dubinsky připustila na tiskové konferenci, že Handspring uvažuje v případě úspěchu modelu Tréo o ukončení výroby Visorů, který přirozeně vzbudil nemalý ohlas. Jeff Hawkins, spoluzakladatel Hanspringu proto přispěchal s vysvětlením: Visory prý nekončí !

iPAQ: nejen PocketPC 2002 - chcete na svém iPAQu Linux ?
Podívejte se na náhledy obrazovek linuxového prostředí na iPAQu ! Linu@ je novou distribucí zpracovanou korejskou firmou MIZI která zahrnuje i kompletní aplikační software včetně synchronizace s Outlokem !

Sony Clié T615C se už skutečně prodává !
Nejnovější model Sony T615C se v pátek začal v USA skutečně distribuovat. Na americkém trhu byl první den k mání v cenovém rozpětí 358 USD až 400 USD (13 250 až 14 800 Kč) ve stříbrné a modré barvě. Poznámka pro prodejce v Čechách a na Slovensku: těšíme se na vzorek pro recenzi !

ePocrates Rx - databáze léků pro Váš Palm !
Americká firma ePocrates vyvíjí sice specializovaný, ale o to víc zajímavý program, který umožní každému lékařům, pediatrům, veterinářům (a možná i jiným ..ářům :) mít neustále s sebou poměrně velice obsáhlou databázi léků a léčiv ve svém Palmovi. Tato databáze je týdně aktualizována přes internet (což bohatě dostačuje) a je specializována na americký sortiment. Léky jsou ale v dnešní době dost globalizované, takže tam najdete i většinu u nás dostupných léků.

iSun Vám nabije akumulátory Vašeho mobilu nebo PDA přímo ze Slunce
Dodávaný výkon zhruba 2W je plně postačující pro nabití např. akumulátorů Palma za zhruba tři a půl hodiny přímého slunečního svitu. Jsou situace, kdy to může být k nezaplacení...

Skutečně neoficiální FAQ fórum k iPAQům
Skutečně neoficiální FAQ fórum k iPAQům stojí za přečtení. Je sice anglicky, ale kdo tímto jazykem vládne - doporučuji :-)

20GB pevné disky pro MP3 přehrávače a PDA
Toshiba slibuje velké věci v malém balení: dvojice nových pevných disků, které uvádí na trh, by měla mít kapacitu 10GB a 20GB a velikost 1,8" (tloušťka 5mm, resp. 8mm). Disky vycházejí z konstrukce firemních 2.5" disků, používaných v noteboocích. Zpráva bohužel neuvádí výkonové nároky, zmiňuje se ale o použití v iPoda od Apple (MP3 přehrávač, který na vestavěné baterie a s diskem o kapacitě 5GB vydrží v provozu 9 hodin.

Velká recenze: Handspring Treo - první svého druhu !
Treo byl v naší redakci jedním z nejtoužebněji očekávaných počítačů poslední doby. Jedná se o něco úplně nového: téměř bezkompromisním spojením kapesního počítače a GSM mobilu získal výsledný produkt vlastnosti, které jej určují být předobrazem "osobních komunikátorů" takových, jaké je známe ze slavného Star Treku. Podívejte se spolu s námi na jeho recenzi !

Jízdní řád pro PalmOS kapesní počítače
Od nynějška Vám budeme pravidelně (jednou za čas :-) přinášet přehledy toho, které modely PDA mají být v nejbližší době uvedeny na trh. Zde je tedy první stručný přehled.

Handspring uvažuje o zastavení výroby Visorů !
Sotva jsem to včera napsal do recenze k Treu, už je to tu oficiálně. Handspring na tiskové konferenci ústy své tiskové mluvčí potvrdil, že společnost přejde z výroby organizérů na výrobu komunikátorů - neboli že vše sází na budoucnost svého Trea. Snaha o změnu je vcelku logickým důsledkem výsledků hospodaření firmy - za minulý rok byla čistá ztráta 14,4 milionu dolarů při obratu 70,5 milionu dolarů.

Nejmenší adaptér USB – IrDA
Menší - a jednodušší - to už skutečně asi udělat nejde. Co ? IrDA adaptér pro notebooky, PC a jim podobné přístroje vybavené USB slotem, které potřebujeme rozšířit o IrDA. Základní vlastnsti - IrSTICKu: 9.6k - 115kbps, 0.576mbps a 4.0Mbps, spotřeba 35mA (maximum), 0,4mA (standby)v velikost 39,1mm x 17,0 x 9,0mm. Bližší na PalmRevolution.

Chcete modrozubý Compaq ?
K recenzi jsme dostali zapůjčen bezesporu nejlépe vybavený kapesní počítač v kategorii Pocket PC. Mimo všech atributů kvalitního kapesního počítače vyniká také designem a integrovaným Bluetooth čipem.

iPAQ Pocket PC 2002 Update 1 (EUU1)
Po Casiu i Compaq zveřejnil update pro PocketPC 2002 - na první pohled vypadá stejně jako balík od Casia, nese však oficiální titul "pro iPAQ". Takže - podívejme se co přináší nového.

Víte, který výrobce kapesních počítačů Vás nejvíce "okrádá" ?
Ze psaní pro Svět hardware jsem zvyklý na to, že ceny "komoditních" komponentů (procesory, paměti, disky, základní desky atd.) v ČR se liší od cen v USA jen minimálně. O to víc šokuje porovnání trhů kapesních počítačů. Víte, že v ČR zaplatíte někdy skoro dvakrát tolik ?

Nová verze eBook Reader pro Palmy
Palm představil novou profesionální verzi svého eBook Readeru, programu pro čtenáře elektronických knih na zařízeních s Palm OS. Palm Reader Pro obsahuje novou kolekci fontů Agfa Monotype a rovněž novou technologii vyhlazování písma. Kromě toho je součástí dodávky výkladový slovník Webster‘s New World Dictionary, vydaný společností Hungry Minds (Hladové Duše :)). Slovník obsahuje více než 12 500 slov a používá se jednoduše podržením stylusu nad slovem, jehož význam hledáme. eBook Reader Pro je k dispozici pro Palm OS 3.0 a vyšší, přičemž brzy se očekává také verze pro Pocket PC.

Je to PDA ? Není to PDA ? Je to Xybernaut !
Za cenu kolem 1500 USD má Hitachi nabídnout Xybernauta: kombinaci kapesního počítače založeného na WindowsCE (který se bude nosit v kapse) a náhlavního displeje. Subjektivní kvalita zobrazení je prý porovnatelná s běžnými stolními monitory, počítačová část vcelku běžná - procesor Hitachi na 128MHz, 32M RAM, 32M ROM? CF slot, USB, něco jako optická myš. Použití ? Jen si vzpomeňte na Terminátora ! Bližší informace na firemním webu (včetně fotek lepé dívčiny). Podobný přístroj připravuje i další výrobce - ViA (neděste se, není to TEN výrobce čipů), tentokrát postavený na CPU Transmeta Crusoe (Intel kompatibilní) na 600 až 800MHz a s operačním systémem W98 nebo W2000.

Hanspring Treo budou nabízet i provideři v Evropě !
Handspringu se podařil husarský kousek: podepsal se skupinou mm02 (do níž spadají velcí GSM operátoři v Anglii, Holandsku, Německu a Irsku) smlouvu na distribuci svého nového modelu Treo 180 (PalmOS s integrovaným mobilním GSM telefonem). Komentátoři se vyjadřují v tom smyslu, že pro Handspring to byla do budoucna otázka bytí či nebytí - mobilní sítě se svým obrovským počtem uživatelů představují odbytiště naprosto neporovnatelné se současným. A mimochodem - nechcete někdo poradit třeba Paegasu aby Treo zavedl do své nabídky dotovaných telefonů rovněž ?

Sony oficiálně oznámil nové modely: T615C a S360
Po měsících doahadů a spekulací se včera na webu Sony konečně objevilo oficiální oznámení dvou nových příspěvků do rodiny Sony Clié: PEG-T615C a PEG-S360. Vlajkovou lodí bude určitě T615C se svými 320 x 320 bodovým TFT displejem, 16-bitovou barvou a 16 MB RAM. Oficiální datum zahájení dodávek Sony neoznámil, cena na americkém trhu však už zveřejněna byla - 400USD. S360 má monochromatický displej s 160 x 160 body a 16 MB of RAM. K dostání bude v průběhu února za 200USD- opět cena na americkém trhu. Jsem nesmírně zvědavý na evropské a potažmo české ceny, cenová politika Sony je mi v této oblasti záhadou.

Clié 320 a 610 se přestávají vyrábět
Podle informací od dovozce kapesních počítačů SONY Clié, firmy TESPO se přestávají vyrábět modely SONY Clié 320 a 610. Jsou nahraženy novějšími modely Clié 415, který je již na trhu a Clié 615, který se u nás objeví zhruba za čtrnáct dní.¨

Sjednocené porty Palmů
Společnost MidWest PCB představila adaptéry Universal Bridge, čímž vnesla pořádek do sériových portů handheldů Palm.

Velká recenze: "Milášek" Clié PEG-N760C
Stříbrný PDA je hezký PDA. A když navíc umí přehrávat MP3ky či videa a zobrazovat obrázky v šestnáctibitové barevné hloubce při rozlišení 320x320 bodů, nebo když si na něm přečtete svou oblíbenou knihu, uloženou na paměťové kartě a zobrazenou krásnými hladkými písmenky, zamilujete si ho. Bezvýhradně? Možná ano, když už jste za něj dali tolik peněz.

Neposílejte PDA do Ameriky ! Proč ? Kvůli antraxu !
Podle zprávy Reuters může systém proti antraxu, používaný americkou poštou, vážně poškodit paměť přenosných počítačů.

NexiCam: digitální fotoaparát z iPAQu ?
Na nejednom světovém webu se objevily krátké anonce nového digitálního foťáku určeného pro iPAQy nazvaného NexiCam - často s vřelým přijetím novinky. Je tento fotoaparát skutečně natolik zajímavý ?

Sony Clié T415 už jen za $250 USD
Sony snížila cenu svého handheldu Clié T415 z $299.99 USD na $250 USD. Žádný důvod k poklesu ceny Sony neuvedla, neboť její politikou je neupozorňovat na snižování cen produktů. Vzhledem k tomu, že se Clié T415 na trhu objevila teprve před několika měsíci, je toto snížení ze strany Sony zajímavým tahem, neboť současná cena spolu s displejem s vysokým rozlišením a polyfonním zvukem dělá z Clié T415 silného konkurenta na poli Palm OS zařízení. Otázkou zůstává, zda a za jak dlouho se snížení ceny projeví i v našich končinách...

Dají se použít kapesní počítače ve výrobních procesech ?
Malé přenosné terminály by se mohly stát základem továrny budoucnosti. Už dnes jsou skladníci v logistických formách "navigováni" ve svých přidělených sektorech bezdrátovými přistroji, které jim říkají - "vezmi komponent ze sektoru 5, regálu číslo 10, police číslo 3 označený kódem XYZ, dej ho dva kusy do přepravníku a přepravník dej na výstup číslo 1 svého sektoru". Jak to ale provést ve větším měřítku ?


Pozn. Pokud nadpis článku není odkazem, pak se jedná o tzv. Krátce - krátký článek skládající se z nadpisu a pouze několika vět.