Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Psion next generation

5.8.2005, Libor Kosour, článek
Psion next generation
Hned na začátek Vás trochu zklamu. Nejedná se o novinku, která by měla jít v dohledné době do výroby, ale o můj vlastní návrh, jak by takové zařízení mělo vypadat a které podle mého názoru na trhu chybí. Existuje sice několik rádoby následovníků Psionů s Windows Mobile a s Linuxem, ale jejich cena je většinou vyšší, než cena notebooků, které umožňují daleko více. Ale kdo ví, třeba se jednou výroby takovéhoto zařízení dočkáme.
Cílová skupina
Cílovou skupinou pro toto zařízení jsou různí novináři, spisovatelé a jiní "psavci", kteří chtějí mít po ruce rychlý a jednoduchý nástroj, na kterém je možné napsat článek, prohlédnout a upravit na něm fotky z digitálního fotoaparátu a práci poté odeslat e-mailem. Tito lidé jsou dnes odkázáni na komplexnější, ale dražší a na transport méně komfortnější služby notebooků. Z požadavků vyplývá také cena zařízení, která by neměla překročit 10 000 Kč. V době kdy slušný notebook stojí již kolem 20 000 Kč by vyšší cena nedávala tomuto zařízení přílišnou naději na úspěch.

Vnější vzhled
Základem je klasická rozevírací koncepce, stejná jako u notebooků. Důležité je zejména kvalitní provedení v oblasti pantů displeje, jelikož se jedná o nejvíce namáhané místo. Rozměry by měly být přibližně shodné s bývalými Psiony, tj. cca 170x90x20. Další významnou částí je kvalitní klávesnice, protože hlavním účelem tohoto zařízení bude psaní textů.


Psion Revo - ilustrační fotografie

Hardwarové vybavení
V horní části počítače je - stejně jako u notebooku - naležato umístěný dotykový displej. Rozlišení musí být vzhledem k velikosti větší, než u většiny malých displejů PDA. Minimálně by se mělo jednat o VGA 640x480 nebo HiResPlus 480x320. Dále se v horní části nachází šachta pro stylus. Nejdůležitější komponenty jsou ukryty pod klávesnicí. Základem je samozřejmě procesor, v tomto případě některý z klasických PXA255, Samsung nebo TI OMAP. Jemu sekunduje operační paměť RAM v dostatečné velikosti, zhruba kolem 64 MB. Operační systém a všechny základní aplikace ( viz odstavec software ) jsou uloženy ve flashovatelné paměti ROM pro snadný upgrade a rychlé spouštění. Pro uživatelská data je integrován jednopalcový miniaturní pevný disk o kapacitě zhruba 4 GB, popřípadě stejně velká flash paměť. V pravé části zařízení jsou dva USB 2.0 porty s podporou Mass Storage (Podpora Mass Storage je závislá hlavně na operačním systému, pozn. šéfred.). Narozdíl od klasických slotů pro paměťové karty, které nemohou obsáhnout všechny možné typy karet, je možné připojit jakékoliv standardní zařízení, ať už se jedná o digitální fotoaparát, USB klíčenku nebo velký přenosný pevný disk. Tato vlastnost dnes většině PDA chybí, popřípadě je pro její použití třeba s sebou nosit specielní kabel. Pro synchronizaci s počítačem je určen konektor USB mini v horní části case, kde se nachází také infraport. Z bezdrátových technologií je obsaženo Wi-Fi pro rychlé připojení k internetu v místech, kde se s ním počítá a GSM GPRS / EDGE modul, který má zase výhodu v pokrytí prakticky kdekoliv. Baterie je typu Li-Ion. Musí být jednoduše vyměnitelná a mít dostatečnou kapacitu pro přibližně 10 hodin skutečné práce, tj. podsvícení displeje na střední úrovni, částečně vytížený procesor, občasné používání přenosu dat přes Wi-Fi nebo GSM modul.

Psion Revo - ilustrační fotografie

Software
Nechci vyvolávat obvyklý flame o tom, že je nejlepší Windows Mobile / Palm OS / Linux , takže se tomu elegantně vyhnu tím, že napíši co by měl daný systém obsahovat za aplikace v ROM paměti. Základem je launcher (stačí primitivní - tapnutím na ikonu se daný program spustí ) s integrovaným správcem souborů, aby bylo možno udržovat na disku pořádek. PIM aplikace, které jsou v každém PDA beru jako samozřejmost. Dále standardní kancelářské aplikace pro tvorbu textů, tabulek, prohlížení prezentací a PDF souborů. Pro přístup na internet by neměl chybět webový prohlížeč, e-mailový klient a klient pro instant messaging podporující všechny nejznámější služby ( ICQ, Jabber, MSN, atd. ). Pro práci s multimédii pak prohlížeč obrázků, přehrávač videa a hudby. Dále by se hodil slovník s možností dohrávat si jednotlivé databáze s dalšími jazyky a možnost připojit pevný disk zařízení jako standardní externí disk standardu Mass Storage.

Závěr
Ačkoliv se možná mnohým zdá, že takto vybavené zařízení by muselo stát spoustu peněz, nemusí tomu tak být. Když se pozorně podíváte, zjistíte, že se skládá vesměs ze standardizovaných a masově vyráběných součástí, jejichž cena nemusí být příliš vysoká. A také si vzpomeňte, jak vypadaly po stránce výbavy a ceny první PDA Dell v době svého uvedení, což by Vám mohl nastínit skutečnou cenovou stránku nákladů na výrobu PDA. Jde jen o to používat již jinými vyráběné součásti a neutápět se ve vlastních, často nesmyslných a prodražujících se řešeních (například konektory, paměťové karty, atd.).

PS: Do diskuze pod článkem můžete psát, co Vám v daném teoretickém zařízení chybí.