Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Purdueská univerzita sestavila superpočítač za čtyři hodiny

10.5.2008, Pavel Boček, aktualita
Purdueská univerzita sestavila superpočítač za čtyři hodiny
Unierzita Purdue ve městě West Lafayette v americkém státě Indiana se rozhodla postavit si superpočítač. Na tom by sice nebylo nic zvláštního, nicméně technici si dali šibeniční limit - systém chtěli sestavit za jediný den. V šest hodin...
Unierzita Purdue ve městě West Lafayette v americkém státě Indiana se rozhodla postavit si superpočítač. Na tom by sice nebylo nic zvláštního, nicméně technici si dali šibeniční limit - systém chtěli sestavit za jediný den. V šest hodin ráno dne 5. května tedy začali vybalovat dodávku 812 běžně dostupných serverů značky Dell. Kolem jedné hodiny odpoledne již bylo 500 serverů v provozu a všechny pracovaly na celkem 1 400 úlohách, jak řekl Gerry McCartney, viceprezident pro Informační technologie a CIO univerzity.



„Sestavení bylo mnohem rychlejší, než jsme předpokládali, a kolem poledne jsme již zadávali výpočty,“ řekl McCartney. „Zaměstnanci byli báječní, počasí bylo skvělé a nenarazili jsme na žádný problém s instalací HW či SW.“ Jak dále dodal, zjistili, že použít běžně dostupné servery lépe splňuje myšlenku clusterového počítání, navíc nebylo třeba volat speciální inženýry, stavba byla mnohem rychlejší a také levnější. Superpočítač je nazván Steele po bývalém řediteli počítačového centra univerzity, Johnu Steeleovi, který je nyní v důchodu. S výkonem 60 TFLOPS má zajištěno místo mezi čtyřiceti nejvýkonnějšími superpočítači.

Zdroj: Fudzilla