Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Pustí se NVIDIA do výroby procesorů?

18.3.2009, Jan Vítek, aktualita
Pustí se NVIDIA do výroby procesorů?
Zvěsti o tom, že by se NVIDIA mohla pustit do výroby procesorů, kolují již od roku 2000. To byla doba, kdy světlo světa ještě nespatřily shaderové jednotky schopné zastat výpočetní operace klasických procesorů, ovšem dnes je již situace...
Zvěsti o tom, že by se NVIDIA mohla pustit do výroby procesorů, kolují již od roku 2000. To byla doba, kdy světlo světa ještě nespatřily shaderové jednotky schopné zastat výpočetní operace klasických procesorů, ovšem dnes je již situace naprosto odlišná. To mimo jiné přiživuje názory těch, kdo věří v NVIDII a její procesorový vývoj.



Je pravda, že CPU a GPU si jsou stále bližší. GPU jsou dnes daleko více programovatelná a CPU na druhou stranu mají stále více jader a dostaly také integrované paměťové řadiče. Navíc nesmíme zapomenout na AMD Fusion - připravované procesory s grafickými jádry.

O zapojení NVIDIE do výroby procesorů vypovídá také fakt, že vstoupila do sdružení HyperTransport ještě v době, kdy byla tato technologie nazývána Lightning Data Transport. Dále se NVIDIA zapojila rovněž do sdružení výrobců využívajících výrobní proces SoI (Silicon-on-Insulator), jímž jsou dnes vyráběny procesory s architekturami x86, ARM nebo Power.

A nakonec NVIDIA na začátku tohoto roku nahradila Davida Kirka (Chief Scientist) Williamem Dallym, jenž pracoval na procesorech Cell/Larrabee a je znám pro své znalosti v oboru paralelního programování.

Všechny tyto indicie napovídají, že NVIDIA skutečně cosi kolem CPU kutí, což by bylo pro tuto firmu jedině dobře. Společnosti Intel, AMD i VIA jsou totiž schopny nabídnout kompletní platformy (CPU, čipová sada, GPU), což NVIDIA zatím nemůže a vzhledem k pokračující integraci hlavních komponent do jednoho kusu křemíku by to za nějaký čas mohlo znamenat její konec.

Zdroj: X-bit labs