Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP ohlašuje dva nové NAS servery

1.2.2010, Jakub Doležal, aktualita
QNAP ohlašuje dva nové NAS servery
Taiwanský výrobce QNAP Systems nabízí ve svém portfoliu různé typy síťových úložišť. Jeho produkty jsou určeny jak pro velké společnosti, tak pro domácnosti. Nyní přidal QNAP do své nabídky dva modely určené pro SMB (malé a středně velké...
Taiwanský výrobce QNAP Systems nabízí ve svém portfoliu různé typy síťových úložišť. Jeho produkty jsou určeny jak pro velké společnosti, tak pro domácnosti. Nyní přidal QNAP do své nabídky dva modely určené pro SMB (malé a středně velké podniky).



Pod označením TS-239 Pro II a TS-439 Pro II dorazí na trh dvojice NAS serverů, které by dle výrobce měly zaplnit mezeru v nabídce mezi ultra-výkonnými a základními NAS servery. Oba modely mají mnoho společného a liší se pouze počtem osaditelných disků. Zatímco do modelu TS-239 Pro II osadíte dva, model TS-439 pojme až čtyři.



Základem nových NAS serverů je platforma PineTrail. Jako procesor zvolil výrobce model Atom D410 pracující na frekvenci 1,66 GHz. Operační paměť DDR2 je osazena v kapacitě 1 GB, o případné rozšiřitelnosti se výrobce nezmiňuje. Flash paměť nabídne kapacitu 512 MB. Do šasi obou modelů lze vložit 2,5/3,5“ SATA disky.

Na zadním panelu nalezneme dvojici eSATA portů pro rychlý přesun dat. Zastoupeno je i klasické USB 2.0 a to celkem 5-ti porty (z toho 1x vpředu). Asi nejdůležitější je však přítomnost dvojice gigabitových Ethernet portů. Pro připojení k monitoru je k dispozici VGA rozhraní. Výrobce myslí i na nasazení ve veřejných prostorech, či výstavách a tak jsou oba servery vybaveny K-Lock zámkem.



Použití nové úsporné platformy PineTrail se pozitivně projevilo na spotřebě, která je u modelu TS-239 Pro II udávána na hodnotě 22 W, model TS-439 Pro II pak při práci spotřebuje 33 W. Pro chlazení celého systému je použit 9 cm ventilátor s tichým chodem. Maximální vyprodukovaný hluk by neměl překročit 37 dB.



Jelikož jsou nové modely určené pro nasazení ve firmách, jsou vybaveny operačním systémem založeném na Linuxu s podporou mnoha síťových protokolů a funkcí. Podrobnější přehled naleznete na stránkách výrobce. Zajímavou novinkou je podpora vizualizace VMware's vSphere4 (ESX 4.0).



Společnost QNAP již brzy začne nabízet nové NAS servery na evropském trhu. Model TS-239 Pro II vyjde zájemce na 12 200 Kč (466 Euro), model TS-439 Pro II pořídíte za 18 340 Kč (700 Euro).

Zdroj: QNAP