Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP TR-002: dvoudiskové rozšíření NAS či počítače

11.4.2019, Jan Vítek, aktualita
QNAP TR-002: dvoudiskové rozšíření NAS či počítače
QNAP představuje jedno ze svých nejjednodušších úložišť, a sice model TR-002. I když tak vypadá, nejde o NAS, ale o box pro dva disky, který může posloužit pro rozšíření kapacity nějakého NAS. Nebo ho můžeme prostě připojit k počítači.
Společnost QNAP představuje TR-002 pro rozšíření kapacity našich NAS a počítačů (Windows/macOS/Linux), a to s využitím rozhraní USB 3.1 Gen2 s konektorem typu C, takže to by mělo nabídnout propustnost 10 Gb/s. K dispozici jsou dvě 3,5" pozice pro rozhraní SATA 6 Gb/s a my si můžeme zvolené disky či SSD nakonfigurovat do polí RAID 0, 1, JBOD, nebo prostě jako jednotlivé a samostatné disky. 
 
 
Uživatelé QNAP NAS mohou spravovat TR-002 a jeho disky pomocí plikace „Úložiště a snímky“ v systému QTS a v ní vytvářet příslušné fondy úložiště. Případně ho mohou využít jako prosté externí úložiště, které bude napojeno na NAS, ale bude pracovat podobně jako prostý připojený flash disk či externí disk. 
 
Pro počítače s operačními systémy macOS či Windows je pak připraven nástroj QNAP External RAID Manager, který zobrazí stav disku a může změnit konfigurace RAID, ověřovat protokoly a aktualizovat firmware TR-002.
 
Model TR-002 tak navazuje na již starší TR-004, který má celkem čtyři pozice a byl představen teprve letos v únoru. Jde tak rovněž o nové zařízení, ale přesto nabízí o generaci starší USB 3.0 či 3.1 Gen1. 
 
Rozšiřovací RAID jednotka TR-002 bude brzy k dostání za výrobcem neuvedenou cenu. Jednotlivé e-shopy ji však už zařazují do nabídky s částkou nad 4000 Kč s daní. 
 
Zdroj: TZ QNAP