Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP vydal operační systém QTS 5.2 pro NASy, zvyšuje bezpečnosti i rychlost spouštění

22.8.2024, Milan Šurkala, aktualita
QNAP vydal operační systém QTS 5.2 pro NASy, zvyšuje bezpečnosti i rychlost spouštění
Společnost QNAP vydala novou verzi operačního systému QTS 5.2 pro své NASy. Nová verze vylepšuje bezpečnost díky aktivnímu skenování, vylepšuje i zálohování, obnovení a také rychlost spouštění.
NASy společnosti QNAP mají nyní k dispozici novou verzi operačního systému QTS 5.2. Ta přináší několik užitečných novinek, mezi nimiž je např. vylepšená ochrana proti ransomwaru. Aktivně monitoruje činnosti se soubory a v případě podezřelé aktivity se pokusí takové procesy zastavit, případně spustit zálohování. Podporuje také šifrovací standard TCG-Ruby SED, který usnadňuje dodržování podnikových předpisů jako GDPR, HIPAA nebo HITECH. Zálohování a obnovení nastavení NASu je nyní s podrobnějšími informacemi a lze během procesu obnovy selektivně obnovit konkrétní položky.
 
Uživatelé také mohou nahrát seznam nainstalovaných aplikací na myQNAPcloud a poté toto nastavení aplikovat na jiné NASy, což usnadňuje správu více zařízení najednou. Je zde také akcelerace SMB Daemon pro optimalizaci přenosového výkonu, což se projeví zejména v případě využití úložišť typu flash. QTS 5.2 také zrychluje spouštění a vypínání NASu (to je zejména u pomalejších přístrojů opravdu hodně dlouhou záležitostí např. v případě, kdy chcete aktualizovat NAS a preventivně zvolíte restart systému před instalací). NASy lze integrovat se službou domény, což usnadňuje přístup k NASu pomocí přihlašovacích údajů k doméně. Nástroj NetBak PC Agent pro Windows pak umožňuje uživatelům efektivně zálohovat celé systémy, disky, složky a soubory na zařízení QNPA NAS včetně deduplikace a inkrementálního zálohování.
 
Zdroj: qnap.com


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.