Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Qualcomm dostal od Evropské komise pokutu 242 milionů eur

24.7.2019, Jan Vítek, aktualita
Qualcomm dostal od Evropské komise pokutu 242 milionů eur
Společnost Qualcomm po čtyřletém vyšetřování ze strany Evropské komise dostala pokutu 242 milionů eur, a to za své praktiky, které byly označeny odporujícím pravidlům hospodářské soutěže. Jedná se přitom o to, co Qualcomm prováděl před deseti lety.
Evropská komise tak firmě Qualcomm vyměřila po celkem čtyřletém vyšetřování pokutu 242 milionů eur, a to za zneužití svého dominantního postavení na trhu, což odnesla především konkurence. Jde o praktiky, které Qualcomm používal v letech 2009 až 2011, čili v době éry technologií 3G/UMTS a příslušných čipsetů. 
 
Vyšetřování Qualcommu začalo 16. července 2015 a vedle 3G se týkalo rovněž samotného počátku éry technologií 4G, kdy měla tato firma ještě dominantní pozici mezi dodavateli příslušných modemů. 
 
A co konkrétního měla Evropská komise zjistit? Qualcomm se dle jejích závěrů snažil vyšachovat své soupeře tím, že v případě alespoň třech modemových čipů nasadil "predátorské ceny", čili prostě příliš nízké ceny. Tím měl poškodit především společnost Icera, která takovým částkám nedokázala konkurovat a EK má důkazy o tom, že nastavení nízkých cen mělo sloužit především proti ní. Mezi významné zákazníky a odběratele daných modemů pak jmenovitě patřily firmy ZTE a Huawei. 
 
Společnost Icera, nový a nadějný výrobce přicházející do éry UMTS a LTE, byl nakonec akvizován NVIDIÍ, která plánovala, že jeho portfolio technologií využije ve svých SoC Tegra 4i. Ovšem tyto čipy samy o sobě nezaznamenaly na trhu úspěch, ačkoliv byly srovnatelné se Snapdragony 800 a 801. NVIDIA nakonec příslušnou divizi už v roce 2015 zrušila. 
 
Od Qualcommu jsme se už dozvěděli, že ten se hodlá proti rozhodnutí Evropské komise odvolat. Jenomže společnost Qualcomm čeká podobné šetření i v USA, kde ji hodlá rovněž z porušení pravidel hospodářské soutěže obvinit Federální obchodní komise. 
 
Zdroj: Anandtech