Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Qualcomm plánuje Snapdragony X i do levnějších notebooků okolo 700 USD

8.8.2024, Milan Šurkala, aktualita
Qualcomm plánuje Snapdragony X i do levnějších notebooků okolo 700 USD
Notebooky s procesory Qualcomm Snapdragon X Plus a Elite jsou už na trhu, cenami ale moc nepřesvědčily. To by se ale v budoucnu mělo zlepšit. Firma totiž plánuje zamířit i do nižších cenových tříd.
Architektura x86 má v noteboocích staronovou konkurenci. ARM se konečně dostal do o poznání více konkurenceschopných procesorů v podobě Qualcommu Snapdragon X Plus a Elite. Nabízí sice velmi dobrou výdrž, ta ale není až tak zásadně lepší než u x86. I když podstatně méně, stále přetrvávají problémy s kompatibilitou, což se někdy projevuje jen na výkonu, někdy i na problémech se spuštěním. Bohužel k výhodám nepatří ani cena, spíše naopak. A tak tu moc argumentů pro nové procesory nemáme.
 
Cristiano Amon, CEO společnosti Qualcomm, se ale nechal slyšet, že v roce 2025 by měla cena procesorů Snapdragon X klesnout a notebooky s nimi by měly zamířit až do cenové hladiny okolo 700 USD. To by představovalo notebooky s cenovkou lehce pod 20 tisíc Kč, což by už rozhodně bylo zajímavé např. pro úsporné studentské notebooky s dlouhou celodenní výdrží.
 
Toto by se mělo obejít bez kompromisu na výkonu NPU, notebooky by tedy nadále měly splňovat požadavky na Microsoft Copilot+ PC. Dá se tak očekávat spíše to, že dolů půjdou specifikace u CPU a GPU. Jak toho bude dosaženo, to ale nevíme. Nabízí se např. níže taktované 10jádrové modely X Plus, možná se sáhne i k 8 jádrům, což nás vrátí zpět k tomu, kde byly kdysi slabé Spandragony 8cx. To jsou ale čistě jen spekulace. Každopádně na to, aby měl ARM 50% podíl na trhu do 5 let, jak Qualcomm předpokládal, to prozatím opravdu nevypadá.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.