Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Qualcomm představí procesory s architekturou RISC-V pro wearables

20.10.2023, Milan Šurkala, aktualita
Qualcomm představí procesory s architekturou RISC-V pro wearables
I když se podíl architektury ARM zvyšuje v nejrůznějších kategoriích, její licenční politika může být pro ni i brzdou a naopak vzpruhou např. pro RISC-V. A vypadá to, že bychom se v budoucnu ve wearables mohli setkávat právě s procesory na této architektuře.
Společnost Qualcomm je známá především procesory na architektuře ARM. Ta plně ovládla mobilní sféru, vystrkuje drápky v serverové oblasti, v případě Applu ovládla celé portfolio výrobků včetně počítačů a možná bude častější i u dalších notebooků se Snapdragony X. To ale zdaleka neznamená, že má vyhráno. Licenční politika ARM není zrovna něčím, co by se Qualcommu líbilo, a ten tak nyní oznamuje, že chce vyvíjet i procesory na otevřené platformě RISC-V. Nepočítejte s nimi ale v dohledné době v telefonech a podobných mobilních zařízeních.
 
Qualcomm Snapdragon Wear
 
Architektura RISC-V by se měla objevit ve wearables, tedy v nové generaci platformy Snapdragon Wear pro Wear OS. Díky tomu by společnosti měly větší svobodu ve vývoji kompletně uzpůsobených jader pro své potřeby, zvýšit tak i míru inovací a schopností těchto zařízení. Prozatím ale není jasné, kdy se něco takového objeví. Qualcomm nechtěl o časovém plánu nic říci.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.