Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Qualcomm Snapdragon 4s Gen 2 přináší 5G do low-endu

6.8.2024, Milan Šurkala, aktualita
Qualcomm Snapdragon 4s Gen 2 přináší 5G do low-endu
Pro velmi levné chytré telefony představuje společnost Qualcomm slabší procesor Snapdragon 4s Gen 2. Ten to sice nepřehání s výkonem, ale i do této třídy přináší podporu pro datové připojení 5G.
Také společnost Qualcomm má i procesory pro nejlevnější chytré telefony. Sem míří nový 8jádrový 4nm Snapdragon 4s Gen 2 s jádry Kryo. Jde o 64bitový procesor, jehož dvě výkonná jádra mají takt 2,0 GHz, úsporná šestice pak běží jen na frekvenci 1,6 GHz. Zajímavý má být tím, že i do levných tříd telefonů přináší podporu pro datové připojení 5G, což není vždy zvykem. To je podporováno s max. rychlostí 1 Gbps (tedy na úrovni 4G LTE) a pracuje v pásmu Sub-6GHz. Dále tu máme podporu pro Wi-Fi 5 (802.11ac), Bluetooth 5.1, NFC, USB-C 3.2 Gen1 a polohové služby QZSS, Galileo, Beidou, GLONASS, NavIC, GPS. Procesor má blíže neurčené GPU Adreno s podporou OpenGL ES 3.2, Vulkan 1.1 a OpenCL 2.0. Dále je tu podpora pro operační paměti LPDDR4x-2133 a úložiště UFS 3.1, jde tedy o poměrně rychlý standard na danou třídu procesorů.
 
12bitové ISP Spectra zvládá max. 84MPx fotoaparát, případně s rychlostí 30 fps maximálně rozlišení do 25 MPx, zvládá také odšumování na základě více snímků a elektronickou stabilizaci. Podporovány jsou kodeky H.264 i H.265. Pokud jde o přehrávání videa, maximem je jen Full HD při 60 fps, i zde zvládá jen kodeky H.264 a H.265 (nepodporuje tedy novější úsporné kodeky používané některými streamovacími službami). Obraz může posílat max. na displej Full HD+ s obnovovací frekvencí do 90 Hz včetně. Procesor by se měl brzy objevit v nových telefonech společnosti Xiaomi.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.