Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Qualcomm Snapdragon 8 Gen1 přináší 18bitový ISP a technologie Leicy

4.12.2021, Milan Šurkala, aktualita
Qualcomm Snapdragon 8 Gen1 přináší 18bitový ISP a technologie Leicy
Qualcomm uvedl nový high-endový procesor Snapdragon 8 Gen1, který hodně vylepšuje schopnosti pro zpracování fotografií. Má 18bitový ISP, technologie Leicy, ale také výkonnější procesor pro umělou inteligenci.
Nový mobilní procesor od Qualcommu nenese jméno Snapdragon 898, jak se předpokládalo, ale Snapdragon 8 Gen1. Jde o 64bitový procesor, jehož jádra Kryo mohou mít takt až 3,0 GHz. AI Engine je nyní v 7. generaci a přináší 2× větší paměť i 4× vyšší obecný výkon a 2× vyšší akceleraci v aplikacích s využitím tensorů. O grafiku se tradičně stará GPU Adreno. Procesor podporuje paměti LPDDR5-3200.
 
Qualcomm Snapdragon 8 Gen1
 
Nemalý důraz byl ale kladen i na schopnosti mobilní fotografie. Snapdragon Sight Technology přináší 18bitový ISP, který nahrazuje původní 14bitový. Díky tomu zvládne zpracovat 3,2 GPx/s, což umožní podporovat jeden 200Mpx fotoaparát, 108MPx vyčítání při 30 fps nebo kombinaci 64+36MPx, příp. tří 36MPx streamů najednou při 30 fps. Slow-motion video ve 720p má umět zpracovat při 960 fps, 4K video pak při 120 fps. Výrobce slibuje také nulovou prodlevu spouště. 
 
Nechybí detekce tváří nebo podpora záznamu 8K HDR videa, mezi kodeky najdeme H.264 (AVC), H.265 (HEVC), VP8, VP9, umí HDR technologie Dolby Vision, HDR10+, HDR10, HLG. Bokeh Engine měla na starosti společnost Leica, která pomohla vyvinout sadu tří filtrů Leitz pro rozmazávání pozadí. Ty mají přinést charakter bokehu typický pro objektivy Noctilux 50mm (Noctilux) , Summilux 35mm (Street) a Summilux 28mm (Vintage). Toto má fungovat pro fotografie i video. Dále je tu Multi-Frame pro multiexpozici, která má snižovat šum nebo zvyšovat dynamický rozsah. Utrawide Engine se pak stará o potlačování zkreslení a chromatické aberace z extrémně širokoúhlých objektivů. Některé z těchto funkcí (detekce tváří, filtry Leitz) má na starosti již zmiňovaný AI Engine. Ten může sloužit také k rozpoznání hlasu pro hlasové asistenty nebo pro Sonde Health, kde má rozpoznáním řečových vzorů sloužit k detekci různých chorob, jako je astma, deprese nebo i COVID-19.
 
Qualcomm Snapdragon 8 Gen1
 
Vedle tří hlavních jader ISP je tu ještě jedno Always-On ISP, kdy může být jedna kamera neustále v provozu. Podle Qualcommu toto může být využito k automatickému odemknutí telefonu, případně naopak automatickému zamknutí pokud detekuje, že se na telefon dívá někdo jiný. Toto bude jistě velkou kritikou z hlediska soukromí. 
 
Modem Snapdragon X65 5G přináší podporu 5G sítí (mmWave i Sub-6GHz), rychlost downloadu může dosáhnout 10 Gbps. FastConnect 6900 přináší až Wi-Fi 6E, tedy podporu 2,4GHz, 5GHz i 6GHz frekvencí, rychlost stahování může dosáhnout 3,6 Gbps. Nechybí ani Bluetooth 5.2, polohové služby Beidou, Galileo, GLONASS, NavIC, GPS, QZSS, podpora NFC, USB-C 3.1. Zvládnout má 4K displeje s 60 Hz, případě QHD+ se 144 Hz a 10bitovými barvami.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.