Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Qualcomm Snapdragon X70 zvládl 8,3 Gbps na mmWave

14.5.2022, Milan Šurkala, aktualita
Qualcomm Snapdragon X70 zvládl 8,3 Gbps na mmWave
Mobilní datové připojení 5G se dočkalo dalších rychlostních rekordů. Společnosti Qualcomm se povedlo s výhradním využitím systému mmWage dosáhnout 8,3 Gbps. Velmi dobrých výsledků se povedlo dosáhnout i agregací na Sub-6GHz.
Modem Qualcomm Snapdragon X70 5G se dočkal několika vylepšení, které by měly posunout jeho schopnosti o něco dál. Už základní architektura poskytovuje např. AI Suite, Ultra-Low Latency Suite, PowerSave Gen3, samostatné mmWave nebo agregaci Sub-6GHz. Nově se tu ale objeví technologie Smart Transmit 3.0, která dovoluje využívání 2G-5G, mmWave a nově také Wi-Fi (od Wi-Fi 6 přes 6E až po 7) a Bluetooth. To zvyšuje pokrytí, spolehlivost a rychlosti napříč mobilními sítěmi, Wi-Fi a Bluetooth.
 
Qualcomm Snapdragon X70 5G
 
Modem umí využívat i výhradně mmWave datové spojení při rekordně vysokých rychlostech bez agregace s dalšími technologiemi (např. výpomocí pásem ze sub-6GHz). Agregací výhradně mmWave kanálů, a to 8×100MHz (8CC) ve 26GHz pásmu n258, se Qualcommu povedlo dosáhnout přenosové rychlosti 8,3 Gbps. Podle jeho slov by tak 2hodinový film v rozlišení 4K mělo zařízení stáhnout za pouhých 34 sekund. Tohoto výsledku se povedlo dosáhnout v laboratořích v San Diegu.
 
Qualcomm Snapdragon X70 5G
 
Zkoušelo se ale dosáhnout vysokých výsledků také na sub-6GHz. Agregací pásem přes 2,5GHz (n41) a 3,7GHz (n77) se v režimu 3×TDD (100+90+100MHz) povedlo dostat na 6,0 Gbps. V tomto případě by onen film zabral 48 sekund. I to je excelentní výsledek. Předpokládá se, že první mobilní zařízení s modemem X70 se objeví koncem letošního roku.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.