Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Qualcomm zrušil svůj Snapdragon Dev Kit s X Elite, nebyl prý dostatečně dobrý

Včera, Milan Šurkala, aktualita
Qualcomm zrušil svůj Snapdragon Dev Kit s X Elite, nebyl prý dostatečně dobrý
Nástup procesorů Qualcomm Snapdragon X Elite do oblasti počítačů patrně nebude tak rychlý, jak by si výrobce přál. Firma totiž zrušila svůj Snapdragon Dev Kit, který měl usnadnit vývoj aplikací pro Windows on Arm.
Společnost Qualcomm chtěla udělat se svými procesory Snapdragon X Elite velkou díru do světa, v což věřil i CEO ARMu, na jehož architektuře jsou tyto procesory postaveny. Ten tvrdil, že během pěti let by měl mít ARM polovinu trhu s počítači. Nezdá se však, že by se k tomuto velmi ambicióznímu cíli tato architektura přibližovala a ani kroky Qualcommu tomu moc nenapomáhají. Sliby nových procesorů X Elite se daří plnit jen částečně a jedna z nejzásadnějších překážek nové platformy, softwarová (ne)kompatibilita, dostala právě velkou ránu. Qualcomm měl totiž v plánu nabízet malé PC Snapdragon Dev Kit, který měl vývojářům pomoci snáze vyvíjet aplikace pro operační systém Windows on Arm, a tedy přinést uživatelům více nativních aplikací pro tento systém. Jenže toto mini-PC bylo zrušeno.
 
Qualcomm Snapdragon X Elite Dev Kit
 
Firma to oznámila svým zákazníkům, kteří si novinku předobjednali, a vrátí jim peníze. Podle Qualcommu tento počítač nesplňuje obvykle standardy vynikající kvality. Zde připomeňme, že tento počítač měl speciální verzi procesoru Qualcomm Snapdrafon X Elite X1E-00-1DE, jehož maximální frekvence byla zvýšena ze 4,2 na 4,3 GHz. Bohužel jak se ukázalo, ARM dokáže být velmi úspornou architekturou pro méně náročná nasazení, ale v zátěži s vysokými frekvencemi dokáže mít také velmi vysokou spotřebu a Snapdragon si zde vzal i přes 100 W.
 
Vývojáři tak nyní byli v rámci další podpory odkázáni na Discord, vývojářský portál na qualcomm.com a Qualcomm Device Cloud (QDC), nicméně hardware pro vývoj SW nebude v této podobě mini-PC bohužel dostupný. To ale neznamená, že se toho možná nechytnou v budoucnu jiné firmy.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.