Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Rabbit R1 je bezpečnostní pohromou, každý mohl číst data uživatelů

2.7.2024, Milan Šurkala, aktualita
Rabbit R1 je bezpečnostní pohromou, každý mohl číst data uživatelů
Mobilní zařízení Rabbit R1 slibovalo být revolučním nástrojem pro ovládání mobilních aplikací, v zásadě jde ale o jednu pohromu za druhou. Tou další se ukázala být velmi podceněná bezpečnost.
V lednu bylo představeno zařízení Rabbit R1, které mělo být revolučním způsobem, jak ovládat mobilní aplikace s pomocí AI. Nakonec se ukázalo, že je v to v zásadě nepoužitelné těžítko za 200 USD. Veškerý "zázrak" byl v tom, že šlo o speciální mobilní aplikaci samu o sobě, která mohla pracovat s těmi ostatními. Jenže seznam podporovaných aplikací by se dal spočítat na prstech jedné ruky a ani to pořádně nefunguje, výdrž na baterii je velmi krátká. A teď tu máme další problém, tentokrát bezpečnostní. Jailbreak totiž ukázal, že aplikace má v sobě natvrdo zapsané API klíče ke službám třetích stran, takže bylo možné v podstatě monitorovat veškerou komunikaci Rabbitu s těmito službami.
 
Mezi nimi byl např. přístup k poskytovateli překladu textu na řeč od ElevenLabs, stejně tak bylo možné přistupovat na e-mailový server na doméně rabbit.tech a dostat se k e-mailovým komunikacím uživatelů nebo odesílat maily. Skupina Rabbitude, která tyto problémy prezentovala, se nechala slyšet, že je možné vyměnit nebo smazat data ze zařízení, a tak je udělat nefunkčními. API klíče byly dostupné také pro přístup k Microsoft Azure, Yelp a Google Maps.
 
Skupina také řekla, že tvůrci Rabbitu byli o problémech informováni už před měsícem, ale společnost neudělal žádné kroky k nápravě. To se stalo až pár dní zpět a tvrdí, že nedošlo k žádným únikům dat uživatelů, ohrožení jejich bezpečnosti ani ohrožení kritických systémů společnosti. Nicméně i kdyby bylo zařízení funkční, bezpečné a s dobrou výdrží, pořád má problém s tím, že neřeší žádný výraznější praktický problém a uživatel nosí a kupuje dvě zařízení (Rabbit+telefon) místo jednoho (telefon).
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.